Φωτιά στην Αττική: Συνεχίζεται η αγωνία – Σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες τα κύρια μέτωπα – Εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι

Petite Perle 300×250

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα – Δυνατοί άνεμοι πνέουν στην περιοχή, αλλάζοντας συνεχώς φορά – Τη νύχτα, οι φλόγες πέρασαν την εθνική οδό, ωστόσο η επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση – Πού κάηκαν σπίτια – Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν

Με το πρώτο φως της ημέρας στην Αττική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν διπλό έργο: από τη μία, να εκτιμήσουν την κατάσταση της πυρκαγιάς που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη Βαρυμπόμπη και, αφού κατέκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών. Από την άλλη, να προλάβουν να επέμβουν σε όλα τα πύρινα μέτωπα, προτού οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν, από το πρωί, καταφέρουν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Συγκλονίζουν, δε, οι εικόνες από εκρήξεις σε μάντρα αυτοκινήτων.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους» είπε ο κ. Τσίρκας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.».

Στις Αφίδνες, εκτός από οικίες, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη, για να γυρίσει η φωτιά μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κοπεί και καεί κάποια καλώδια της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες πέρασαν δύο με τρεις φορές την εθνική οδό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να την περιορίζουν πριν επεκταθεί.

Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης 112 δεν σταματούσε να χτυπά, καλώντας τους κατοίκους σε Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ