Διευρύνεται η απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ

Petite Perle 300×250

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους: Αν και τα εκκαθαριστικά για την εξόφληση του φόρου σε σχεδόν ένα μήνα από τώρα θα αναρτηθούν στο σύστημα, εντούτοις εκείνοι που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν πρόκειται να παραλάβουν τον σχετικό «λογαριασμό». Βεβαίως θα χρειαστεί να γίνει αγώνας δρόμου, προκειμένου η πολιτεία να διαπιστώσει ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μην πληρώσουν καν ΕΝΦΙΑ.

Πέρα βεβαίως της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, το «πακέτο» για τους πυρόπληκτους περιλαμβάνει και άλλες φορολογικές διευκολύνσεις, αναστολή εξόφλησης εισφορών, αλλά και «πάγο» στα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου από κοινού με το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να καταγραφούν οι πυρόπληκτοι και να μην τους σταλεί εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Προϋποθέσεις απαλλαγής των πυρόπληκτων από ΕΝΦΙΑ

Φυσικά θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις με βασικές τις εξής:

  • Τα κτίσματα να βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς
  • Αποδεδειγμένα να έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Και εδώ είναι βεβαίως που θα αναλάβουν ενεργό ρόλο τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς θα χρειαστεί μόλις κοπάσουν οι πυρκαγιές να προχωρήσουν σε αυτοψίες και καταγραφή των ζημιών. Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

ΠΗΓΉ:  enikonomia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ