Φωτιές – Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσβεση στην Εύβοια λόγω των ανέμων

Petite Perle 300×250

Την εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς παρουσίασε το μεσημέρι της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. 

Συνεχίζεται η σκληρή μάχη που δίνουν οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφέρθηκε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε στην Πάρνηθα και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 251 ΓΝΑ.

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας διενεργήθηκαν κατεπείγουσες εργασίες συντήρησης στα εναέρια μέσα που επιχειρούν σε όλη τη χώρα.

Τα κύρια μέτωπα που απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι η Εύβοια, η Αττική και σημεία στην Πελοπόννησο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε τι συμβαίνει με τα εναέρια μέσα στην Εύβοια.

«Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότερες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στο σημείο της πυρκαγιάς δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους.

Προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

  • να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε
  • πού θα ρίξουν
  • και κυρίες πώς θα φύγουν

Αν μια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν πραγματοποιούνται ρίψεις», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι στο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 17 εναέρια μέσα συνολικά, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev.

Οι δυνάμεις στην Εύβοια ενισχύονται διαρκώς. Αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλα μέτωπα, στη Βόρεια και τη Νότια Εύβοια, τα οποία έχουν μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, είπε πως η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο είπε ότι υπάρχει ανησυχία λόγω του κινδύνου των αναζωπυρώσεων.

Όπως είπε, η εικόνα από την επιχείρηση κατάσβεσης στο μέτωπο της Πάρνηθας βελτιώνεται διαρκώς, με την Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει ως επί το πλείστον αναζωπυρώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.

«Καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό και την Πολιτική Προστασία να στεγανοποιήσουμε την περίμετρο», είπε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

«Είναι τόσο, μα τόσο σημαντικό σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ