Κατάρ: Χτίζοντας στάδια στην άμμο ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022

Petite Perle 300×250

Το στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ φτιάχνεται από εμπορευματοκιβώτια για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου 2022, στο Κατάρ. Κατασκευαζεται για να καταστραφεί, προβαλλόμενο ως σύμβολο βιώσιμης ανάπτυξης από το πετρελαιοπαραγωγό αραβικό κράτος.


Για την κατασκευή του, το βασικό υλικό δεν είναι το τσιμέντο. Ούτε κάποιο από τα γνωστά δομικά υλικά.

Για την ακρίβεια, το στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ συναρμολογείται από 974 εμπορευματοκιβώτια -όσα και ο διεθνής κωδικός κλήσης του Κατάρ- για να φιλοξενήσει επτά αγώνες μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.

Τα κοντέινερ είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χάλυβα.

Τα καθίσματα είναι αποσυναρμολογούμενα. Το ίδιο και η οροφή του.

Γενικά, ολόκληρο το στάδιο -χωρητικότητας 40.000 ατόμων- μοιάζει σαν κατασκευή από… lego.

Κι αυτό γιατί, όταν με το καλό ολοκληρώσει την αποστολή του, θα αποσυναρμολογηθεί ολόκληρο, με δυνατότητα να συναρμολογηθεί εκ νέου.

Ολόκληρο ή μέρος του. Για πάσα χρήση και οποιοδήποτε προορισμό. Εντός ή εκτός της αραβικής χώρας.

Προς το παρόν, η κατασκευή του στην προκυμαία της Ντόχα συνεχίζεται -έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, λόγω πανδημίας- και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη αυτού του έτους.

Συνολικού εμβαδού 450.000 τετραγωνικών μέτρων, το συναρμολογούμενο στάδιο -που φτιάχνεται για να… καταστραφεί- δεν αποτελεί τη μοναδική παγκόσμια πρώτη στο επικείμενο Μουντιάλ.

Είναι η πρώτη φορά που το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου της FIFA διοργανώνει μουσουλμανική χώρα, και δη στον αραβικό κόσμο.

Θα είναι επίσης το πρώτο που δεν θα διεξαχθεί μέσα στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαϊου και Ιουλίου.

Η έναρξή του αποφασίστηκε ότι θα γίνει τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα μέσα του χρόνου στο Κατάρ καθιστούσαν de facto απαγορευτικό το καλοκαίρι.

Σε αντίθεση, εν τω μεταξύ, με τα άλλα επτά γήπεδα του Κατάρ 2022 -που είναι εξοπλισμένα με συστήματα ψύξης- για το Ρας Αμπού Αμπούντ, λένε οι αρχές, θα αρκεί το θαλασσινό αεράκι.

Και με όλα αυτά, συνδυαστικά -τα ανακυκλωμένα υλικά κατασκευής, τον μειωμένο όγκο απορριμμάτων και το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα εν γένει-, η διοργανώτρια αρχή προβάλλει το συναρμολογούμενο στάδιο ως σύμβολο δέσμευσης για αειφόρο ανάπτυξη.

Πρόσφατη έκθεση της FIFA αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 αναμένεται να παράξει έως και 3,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα: 1,5 εκατομμύρια τόνους περισσότερο από το τουρνουά του 2018 στη Ρωσία.

Ως απάντηση, το Κατάρ υπόσχεται κλιματικά ουδέτερους αγώνες, με αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσα από διάφορες δράσεις.

Όπως με την κατασκευή του Ρας Αμπού Αμπούντ. Δενδροφυτεύσεις στις υποδομές του Μουντιάλ.

Την κατασκευή δύο μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Μέχρι και συστάσεις σε συμμετέχοντες και θεατές στο τουρνουά να περιορίσουν το δικό τους αποτύπωμα -οι περισσότεροι από τους οποίους θα μεταβούν, κατά τα λοιπά, αεροπορικώς στο αραβικό κράτος.

Στο μεσοδιάστημα, η Ντόχα έχει δεχθεί οξεία κριτική για τις συνθήκες εργασίας μεταναστών από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ στην κατασκευή των υπόλοιπων υποδομών για το Κατάρ 2022.

Μεταξύ πολλών άλλων, η βρετανική εφημερίδα Guardian https://www.theguardian.com/global-development/2021/feb/23/revealed-migrant-worker-deaths-qatar-fifa-world-cup-2022
και η Διεθνής Αμνηστία έχουν καταγγείλει συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και θανάτους εκατοντάδων ή χιλιάδων ξένων εργατών.

Το Κατάρ το διαψεύδει.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ