Τζανάκης για Κρήτη: Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα ζήσουμε εικόνες Μπέργκαμο

Petite Perle 300×250

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με επιβαρυμένο ιικό φορτίο, αλλά και για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα του Αυγούστου με τα πάρτι και τις εκδηλώσεις, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρήτη, προειδοποιώντας ότι οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και πως θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο.

«Στην Κρήτη, σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, είναι καλυμμένο το 90% των κλινών που μπορούμε να αναπτύξουμε για κλίνες Covid-19 στο νησί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους. Στο ΠΑΓΝΗ μπορούμε να αναπτύξουμε 80-90 κλίνες. Έχουμε τρία επίπεδα και αυτήν την στιγμή έχουμε αναπτύξει τρίτη κλινική Covid-19, που δεν είχαμε ανοίξει σε προηγούμενα κύματα», σημείωσε, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση στο νησί.

«Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Ίος και Νάξος είναι οι πέντε περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, βάσει του πληθυσμού τους και της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς υπάρχει καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον Ant1, ενώ αναφέρθηκε και στους ιερείς, οι οποίοι όπως είπε «δεν συμβάλλουν στο να παροτρύνουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, μη υπακούοντας στα κελεύσματα της Ιεράς Συνόδου».

«Δεν με προβληματίζει τόσο πολύ τι θα γίνει όταν γυρίσουν από τις διακοπές στα αστικά κέντρα, διότι τότε θα έχουν σταματήσει τα πάρτι και οι συναθροίσεις», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, είπε πως «το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό για εμάς, καθώς οι μεταλλάξεις σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους», προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».

«Στο προηγούμενο κύμα είχαμε κατά μέσο όρο το 20% των κρουσμάτων να καταλήγει στο νοσοκομείο, όμως σε αυτό το κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 8%, γεγονός που σημαίνει λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους θανάτους», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Επίσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «περίπου το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε στην Εντατική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, διασωληνωμένη μια 20χρονη κοπέλα, η οποία φυσικά είναι ανεμβολίαστη».

Ερωτηθείς για τις φωτιές και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο καθηγητής είπε ότι «στις φωτιές έχουμε συνωστισμό τόσο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης όσο και στην διάρκεια εκκένωσης μιας περιοχής», καλώντας τους πολίτες «ακόμη και όταν μετακινούνται να φύγουν με το πλοίο, να φορούν μάσκες».

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ