ΗΠΑ: Στο 5,4% έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Petite Perle 300×250

Μα βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο πληθωρισμός διατηρείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της ισχυρότερης ζήτησης για υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,5% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτος ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 5,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση από 4,5% τον Ιούνιο.

Ασυμφωνία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης

Η ταχύτητα της ανάκαμψης της οικονομίας έχει προκαλέσει ασυμφωνία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε μερικούς βασικούς τομείς, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τα αποθέματά τους και να ξεπεράσουν τα εμπόδια της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία Τα χαμηλά επιτόκια και σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική ελάφρυνση έχουν επίσης ενισχύσει τη ζήτηση, προκαλώντας αύξηση των πιέσεων στις τιμές.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών εμπόδισε την παραγωγή αυτοκινήτων, αυξάνοντας τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών και αντιπροσωπεύοντας ένα υπερβολικά μεγάλο κομμάτι του αυξανόμενου πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιέσεις των τιμών καθώς σκέφτεται πότε θα αρχίσει να μειώνει τα τεράστια αποθέματα ομολόγων της και πόσο σύντομα θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της που σήμερα είναι σχεδόν μηδενικά.

Πηγή: ΟΤ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ