Ανοίγει η κουβέντα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών στα σχολεία

Petite Perle 300×250

Ζήτημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού των μαθητών που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους τον Σεπτέμβριο έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνουν εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων για να μείνει ανοικτή η δια ζώσης εκπαίδευση.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, τόνισε ότι «σε περίπτωση που αποφασιστεί να αναπτυχθεί πλήρης ισχύς στις ΜΕΘ, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες κορωνοϊού επομένως μπορεί να νοσηλεύσει ακόμη 30 ή και 40 πέραν από τους 27 ασθενείς που έχει αυτή τη στιγμή διασωληνωμένους».

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει δυσκολία να βρεθεί ΜΕΘ στην Κρήτη για άλλα νοσήματα. Το νησί καταγράφει μονίμως αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, ενώ σήμερα και το Ρέθυμνο σημείωσε 85 περιστατικά.

«Το ΕΣΥ στην Κρήτη έχει έτσι ακριβώς οργανωθεί που μπορεί να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο τον οποιονδήποτε» είπε κλείνοντας το θέμα. «Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, ότι πρέπει να προσέξουν τον εαυτό τους, αλλά να προσέξουν και τους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους» είπε στη συνέχεια ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, απαντώντας στο ερώτημα, πώς θα αναχαιτιστεί η διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

«Καταλαβαίνω τον θυμό τους, την πικρία τους, που κάποιοι συμπολίτες μας δεν εμβολιάζονται, όμως εμείς οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να δουλέψουμε και για αυτούς και να προστατέψουμε και αυτούς. Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στον Καιάδα» είπε.

«Είναι άνθρωποι που είτε από φοβία είτε από δισταγμό δεν έχουν εμβολιαστεί, ξέρουμε ότι κινδυνεύουν, ξέρουμε ότι αν μπουν σε ΜΕΘ είναι 50-50 αν θα βγουν από αυτή, επομένως πρέπει να φροντίσουμε και για αυτούς» συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

«Πρέπει να προσέξουμε και τους ανεμβολίαστους, έχουν τη γνώμη τους, έχουν πάρει την απόφασή τους, είναι λάθος η απόφασή τους, παρά ταύτα πρέπει εμείς οι πιο συνειδητοποιημένοι εμβολιασμένοι πολίτες να τους προστατεύσουμε», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην κατά τα φαινόμενα ειλημμένη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να χορηγηθεί ενισχυτική δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ο κ. Τζανάκης είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά και βλέποντας μέρα με τη μέρα τους εμβολιασμένους που εισάγονται στο νοσοκομείο, βλέπουμε ότι αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό υπερήλικες που έχουν κάνει εδώ και μήνες το εμβόλιο».

Μαγιορκίνης: «Συλλέγουμε τα δεδομένα»

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έθεσε και αυτός θέμα υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αν και με έμμεσο τρόπο.

Ειδικότερα ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας και αυτός στον ΣΚΑΙ, τόνισε τα εξής: «Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση, για υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με υπόλοιπα εμβόλια».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα, παγκοσμίως, αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.

Τούντας: «Υποχρεωτικός εδώ και δεκαετίες»

«Με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών γυμνασίου και λυκείου», είχε τονίσει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας προ ημερών στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Ο κ. Τούντας υπογράμμισε ότι «υποχρεωτικός εμβολιασμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας για να γραφτούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. ΄Αρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, είτε συνταγματικότητας είτε επίκλησης οποιουδήποτε άλλου επιχειρήματος, για να μην προχωρήσουμε σε μια ανάλογη υλοποίηση ενός μέτρου που θα περιορίσει πολύ σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας το φθινόπωρο».

Η θέση της Παπαευαγγέλου

Από τους πρώτους που άνοιξαν τη συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών ήταν και λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου

Η κυρία Παπαευγγέλου είχε εκφράσει ήδη από τον Απρίλιο την ελπίδα να έχουν εγκριθεί εμβόλια κατά του κορονοϊού και για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (σ.σ. ήδη έχουν εμβολιαστεί αρκετές χιλιάδες πιτσιρικάδων της ηλικιακής ομάδας 12-15 ετών)

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εμβολιασμού μαθητών και στην Ελλάδα πριν τη νέα σχολική χρονιά, η κυρία Παπαευαγγέλου είχε τονίσει ότι «με το πόσο γρήγορα έχει πάει η αδειοδότηση των εμβολίων, θέλω να πιστεύω πως μέχρι το φθινόπωρο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για ηλικίες 12-15».

Πηγή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ