Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διώχνουν τους Αμερικάνους μετά την 31η Αυγούστου

Petite Perle 300×250

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 31η Αυγούστου και συμμάχους των ΗΠΑ να προειδοποιούν πως ο χρόνος δεν επαρκεί για την ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων Αφγανών που διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, οι Ταλιμπάν διαμηνύουν πως δεν έχουν συμφωνήσει σε παράταση της προθεσμίας για την επιχείρηση εκκένωσης και κόβουν την πρόσβαση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η διεθνής διπλωματία πασχίζει να βρει λύση στο δράμα που εκτυλίσσεται μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τη στιγμή που ήδη φθάνουν στα Ηνωμένα Έθνη αναφορές περί συνοπτικών εκτελέσεων Αφγανών από τους Ταλιμπάν.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται ενώπιον ισχυρών πιέσεων για παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, και η κρισιμότητα των στιγμών αντικατοπτρίζεται καθαρά στην αποστολή που ανέλαβε στην Καμπούλ ο ίδιος ο αρχηγός της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Εκ μέρους του αερικανικού Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι επέμεινε στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πως «δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της αποστολής», και ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει στο προκαθορισμένο πλαίσιο. Στην παρούσα φάση βρίσκονται 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ενόσω ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να «ζυγίζει» την απόφαση παράτασης, οι Ταλιμπάν, διά του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, επαναλαμβάνουν πως δεν συναινούν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου και θεωρούν πως ο χρόνος είναι επαρκής για την απομάκρυνση των ξένων υπήκοων. Και μόνο…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Καμπούλ, ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν δεν συγκατατίθενται στην αποάκρυνση Αφγανών και δεν επιτρέπουν πλέον σε πολίτες να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, κάλεσε όλους όσοι έχουν συρρεύσει περιμετρικά του αεροδρομίου «να επιστρέψουν στο σπίτι, την εργασία τους και τη φυσιολογική ζωή», ισχυριζόμενος πως «δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο» και δεν υπάρχει καμία λίστα ανθρώπων που κινδυνεύουν με αντίποινα.

«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους» υποστήριξε για να συμπληρώσει: «Πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί. Ο πόλεμος τελείωσε».

Όμως, ο ισχυρισμός έρχεται εν μέσω αναφορών για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, τις οποίες η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, χαρακτηρίζει αξιόπιστες. Περαιτέρω αναφορές κάνουν λόγο για περιορισμούς στις γυναίκες και για στρολόγηση παιδιών.

Ο Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ στράφηκε παράλληλα κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τους Αφγανούς να φύγουν.

«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε ο Μουτζαχίντ, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ταλιμπάν αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Περίπου 50.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν αφότου το φονταμενταλιστικό καθεστώς επανήλθε στην εξουσία, εννέα ημέρες πριν.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι το τελευταίο 24ωρο απομακρύνθηκαν συνολικά 21.600 ανθρωποι από την Καμπούλ. Οι 12.700 αναχώρησαν με 37 στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ και 8.900 επιβιβάστηκαν σε πτήσεις των συμμάχων.

Όσον αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες, ο Μουτζαχίντ ισχυρίστηκε ότι η παραμονή τους κατ' οίκον δεν θα είναι μόνιμη και θα επανέλθουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας. Ακόμη, ανέφερε ότι οι ξένες πρεσβείες έχουν λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, και τις κάλεσε να μην σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Ως προς τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, ο ίδιος δήλωσε «άγνοια» -χωρίς να την διαψεύσει.

Η μυστική συνομιλία που έλαβε χώρα χθες, Δευτέρα, στην Καμπούλ -και την οποία αποκάλυψε σήμερα η Washington Post- πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς αφότου κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά πιθανότατα το αντικείμενο ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παρόλο που δημοσίως οι Ταλιμπάν επιμένουν να διαμηνύουν ότι απορρίπτουν παράταση της αμερικανικής παρουσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας και των Ταλιμπάν με ζητούμενο να καταστεί εφικτή η συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο εάν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας.

πηγή: www.cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ