Έβρος: Βίντεο-ντοκουμέντο με μετανάστες να φθάνουν στην Ελλάδα

Petite Perle 300×250

Την εικόνα που επικρατεί στον Έβρο με τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν καθημερινά τα σύνορα αποτυπώνει βίντεο που μετέδωσε το Open με ομάδες ανθρώπων να οδηγούνται επί ελληνικού εδάφους υπό την καθοδήγηση Τούρκων διακινητών και αφού έχουν διασχίσει δύσβατα σημεία σε βουνά και στο ποτάμι.

Στο βίντεο φαίνονται, μάλιστα, νεαροί άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, να δείχνουν το σήμα της νίκης κατά το πέρασμά τους στην Ελλάδα. Οι μετανάστες έχοντας περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέσω Ανδριανούπολης και του χωριού Καπιτάν Αντρέεβο του δήμου Σβιλεγκραντ που βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας περνούν στα ελληνικά χωριά Δίκαια και το Ορμένιο στο τριεθνές.

Οι ελληνικές Αρχές πάντως μετά τον «υβριδικό πόλεμο» που επιχειρησε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020 έχουν θωρακίσει τον Έβρο μέσα από έξι κινήσεις ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν.

1) Ολοκλήρωση της κατασκευής φράχτη 27 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα έργο που είχε σχεδιαστεί πριν από πολλά χρόνια. Η κρίση του Μαρτίου του 2020 είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του.

2) Ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης συνόρων. Πρόκειται για τη λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης της συνοριακής γραμμής. Κατ' επέκταση αναβαθμίστηκαν οι δυνατότητες του επιχειρησιακού κέντρου, το οποίο λαμβάνει άμεσα σήματα για τις κινήσεις στα σύνορα, ενώ υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

3) Ενεργοποίηση σύγχρονων καμερών και ραντάρ. Οι σύγχρονες κάμερες δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές Αρχές να «βλέπουν» ακόμα και 15 χιλιόμετρα μακριά. Οι συνοριακοί φύλακες διαθέτουν επίσης θερμικές κάμερες, που τους παρέχουν «μάτια» και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ανιχνεύουν κινήσεις μέσω της θερμότητας. Σημαντική είναι η χρήση τους για την εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

4) Drones. Στα σύνορα του Έβρου υπάρχουν διαθέσιμα drones, τα οποία δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δίνουν τη δυνατότητα εικόνας πριν βρεθούν οι δυνάμεις της πρώτης γραμμής προ εκπλήξεων.

5) Προσλήψεις 250 συνοριακών φυλάκων. Πρόκειται για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, το οποίο θα ενισχύσει τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης. Οι νέοι συνοριακοί φύλακες θα δώσουν τη δυνατότητα ενίσχυσης των περιπολιών και των κατοπτεύσεων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

6) Ζέπελιν. Πιθανό θεωρείται να πετάξουν στον Έβρο αερόστατα για την επιτήρηση των συνόρων. Η Ελλάδα διαθέτει δύο ζέπελιν. Το ένα προοριζόταν για την επιτήρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρικών συνόρων και το άλλο για την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το ζέπελιν δεν θα πετάξει στη συνοριακή γραμμή (για λόγους ασφαλείας) αλλά κοντά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται ότι τα ζέπελιν διαθέτουν υπερ-κάμερες με πολύ μεγάλη εμβέλεια, οι οποίες μεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο κέντρο ελέγχου.

Πηγή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ