Κίνα: Μαίνεται ο κυβερνητικός πόλεμος κατά των big tech εταιρειών

Petite Perle 300×250

Κατακόρυφη πτώση των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών στην Κίνα με την επιβολή νέων κανόνων – Η ανακοίνωση της θέσπισης νέου νομοθετήματος για την αναχαίτιση της δύναμης των τεχνολογικών εταιρειών στην Κίνα έπληξε δραματικά τις μετοχές τους

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας έχασαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη θέσπιση νέων κανόνων με σκοπό τον περαιτέρω περιορισμό της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών.

Το τελευταία χτύπημα της Κίνας κατά των εταιρειών τεχνολογίας στην Κίνα προέρχεται από την Αρχή για τη ρύθμιση της αγοράς (SAMR), η οποία πρωτοστάτησε στην αντιμονοπωλιακή εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των Big Tech.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να απαγορεύουν στις εταιρείες να παραποιούν στατιστικά στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με τις παραγγελίες προϊόντων τους, τις πωλήσεις και τις κριτικές χρηστών για να παραπλανήσουν τους πελάτες. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, θα ποινικοποηθεί η κατασκευή ψεύτικων απόψεων καταναλωτών με σκοπό τη ζημία στη φήμη των αντιπάλων τους.

Επίσης απαγορεύονται ρητά πρακτικές που κάνουν χρήση δεδομένων, αλγορίθμων ή άλλων τεχνολογικών μέσων που θέτουν εμπόδια στους χρήστες που θέλουν να εγκαταστήσουν ή να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Η ρυθμιστική αρχή πρότεινε επίσης την απαγόρευση μιας πρακτικής γνωστής ως "επιλογή ενός από τους δύο", κατά την οποία οι εταιρείες υποχρεούνται να συνάψουν αποκλειστικές συμφωνίες με εμπόρους που τους εμποδίζουν να πωλούν σε αντίπαλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Η SAMR δήλωσε ότι οι κανόνες αποσκοπούν στην εξάλειψη του "αθέμιτου ανταγωνισμού".

Οι επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν τους κανόνες θα αναγκάζονται να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη και θα δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για τη διόρθωση των προβλημάτων τους, πέρα από το πρόστιμο που θα επιβάλουν οι ρυθμιστικές αρχές, πρόσθεσε η SAMR.

Πτώση των μετοχών

Οι μετοχές των κινέζικων εταιρειών τεχνολογίας, που έχουν πτωτική πορεία τους τελευταίους εννέα μήνες, υποχώρησαν ακόμη περισσότερο μετά την είδηση των νέων κανόνων. Η μετοχή της Tencent υποχώρησε περίπου κατά 4%, ενώ της Alibaba κατά 4,8%. Η JD.com έχασε 5,2% και η Meituan 3,5%. Έλεγχος της «άτακτης επέκτασης» του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η SAMR, η οποία ιδρύθηκε το 2018, έχει πέσει με τα μούτρα στον αντιμονοπωλιακό έλεγχο των τεχνολογικών πρωταθλητών της χώρας από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε τον έλεγχο της «άτακτης επέκτασης» του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι τα νέα μέτρα συνάδουν με την ανάγκη να διαφυλαχθεί η εθνική ασφάλεια και να προστατευθούν τα συμφέροντα του λαού της. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κατηγορήσει ευρέως τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία και να επηρεάσουν την εξουσία της κυβέρνησης.

Αλλά η άνευ προηγουμένου καταστολή της ιδιωτικής επιχείρησης έχει ταρακουνήσει τους παγκόσμιους επενδυτές και έχει προκαλέσει φόβους για το μέλλον της καινοτομίας στην Κίνα, καθώς και τη δυνατότητα των εταιρειών να αξιοποιήσουν τις κεφαλαιαγορές.

Σφίγγει ο κλοιός στην Κίνα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι διαδικτυακοί κολοσσοί της Κίνας έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των αρχών φέτος, καθώς τόσο Πεκίνο σφίγγει ο κλοιός για τον κλάδο της τεχνολογίας. Η Κίνα επέβαλε προ μηνών πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στον κινεζικό κολοσσό του Ιντερνετ, Alibaba, την οποία κατηγόρησε για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Παράλληλα έδωσε εντολή σε θυγατρική του ίδιου ομίλου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και προειδοποίησε τις υπόλοιπες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μετοχές του κινεζικού γίγαντα Didi Chuxing, της κινέζικης Uber, βυθίστηκαν αφού η CAC απαγόρευσε τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών να κάνουν διαθέσιμη την εφαρμογή του Didi, με τον ισχυρισμό ότι προέβη σε παράνομη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Τον Μάρτιο, η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς (SAMR) επέβαλε πρόστιμο σε 12 εταιρείες για τη σύμπραξη τους σε περισσότερες από 10 συμφωνίες που παραβίαζαν τη νομοθεσία περί ελευθέρου ανταγωνισμού στην αγορά. Στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Tencent, Baidu, Didi Chuxing, SoftBank, καθώς και μια εταιρεία που υποστηρίζεται από την ByteDance, ανέφερε η SAMR σε δήλωση.

Επιπλέον, η αρμόδια Αρχή επέβαλε πρόσφατα «τσουχτερό» πρόστιμο στις μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες της χώρας και δήλωσε ότι πρέπει να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο χώρο τους, ιδίως όταν αυτό απευθύνεται σε ανηλίκους, και να 'καθαρίσουν΄ το παράνομο περιεχόμενο. Σε αυτές περιλαμβάνονται

το Taobao, η υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου που ανήκει στην Alibaba, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων QC της Tencent, ο ιστότοπος ζωντανής ροής Kuaishou, η πλατφόρμα microblogging Sina Weibo και το κοινωνικό δίκτυο Xiaohongshu

Η αντιμονοπωλιακή εκστρατεία είναι μέρος μιας ευρείας καταστολής από το Πεκίνο που φέρνει τα πάνω-κάτω στις κινεζικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV, όλα αυτά απορρέουν από προτροπή του Προέδρου, Xi Jinping, ο οποίος κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία των εταιρειών Διαδικτύου, να καταργήσουν τα μονοπώλια και να προωθήσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Παγκόσμια επίθεση κατά των εταιρειών τεχνολογίας

Σπάνια συμβαίνει τόσο πολλές χώρες να αποφασίζουν να κινηθούν ταυτόχρονα και δυναμικά για να περιορίσουν την ισχύ μιας μεμονωμένης βιομηχανίας. Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ εξαπολύουν τη μια επίθεση μετά την άλλη κατά των διαδικτυακών γιγάντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν λίγο καιρό, υπέβαλε προς ψήφιση σχέδιο Κανονισμού που θέτει όρια και αυστηρούς κανόνες στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και απειλεί με «τσουχτερά» πρόστιμα. Επιπλέον, προέβη στην πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ψηφιακού χώρου, θεσπίζοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο νέων κανόνων για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των social media, των διαδικτυακών αγορών και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές, στο πλαίσιο της νέας εκτεταμένης σειράς αντιμονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, επιδιώκουν να περιορίσουν τη δύναμη τους με ένα «πακέτο» πέντε νομοσχεδίων. Το νέο πακέτο αναμένεται να προκαλέσει τρόμο στις τεχνολογικές αυτοκρατορίες και δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή, μη αφήνοντας τους τεχνολογικούς γίγαντες σε ησυχία. Πρόκειται σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα μάχη με αβέβαια κατάληξη.

πηγή: www.newmoney.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ