Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για το Μάτι

Petite Perle 300×250

Ανέβασε τους τόνους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν έλειψαν τα λάθη, ενώ τόνισε πως η δημόσια συγγνώμη του αποτελεί σύνθημα για δράση.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι πού και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Ναι, θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για το Μάτι
Ασκώντας κριτική για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους:

Μιλάτε σε εμένα για ενσυναίσθηση όταν στήνατε σόου.
Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά εσείς που είχατε τόση ενσυναίσθηση για το ζήτημα του Ματιού.
Εμείς τότε για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική λόγω της παντελoύς αδυναμίας να εκκενώσετε το Μάτι και το δεύτερο ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί.
Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη. Για να κλείσει αυτή η πληγή, μακάρι να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα.
Να προσέχετε όταν κρίνετε τους χαρακτήρες άλλων, ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και τους δύο.
Και θα θυμάται ότι στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα.
«Τα παιδιά που πετάνε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που είναι 50 ετών, είναι ήρωες»
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού: «Εχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου, πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης, γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια. Βεβαίως και έγιναν λάθη, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να βάλουμε μπροστά τη γραμμή των Καναντέρ. Είμαστε σε συνεννόηση με άλλους Ευρωπαίους εταίρους για να παραγγείλουμε Καναντέρ. Είναι ήρωες οι πιλότοι που πετούν αεροπλάνα 50 ετών, όπως και οι τεχνικοί που τα κρατούν στον αέρα. Κάποια δεν μπορούν να πετάξουν για τεχνικούς λόγους. Τι θέλετε, να πετάξουν πάνω από τις ώρες τους;», σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε: «Χρησιμοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα μέσα -και ελικόπτερα από την Αυστραλία φέραμε. Τα φορτώσαμε σε ένα τεράστιο Αντόνοφ και τα φέραμε».

«Μπορείτε να μας καταθέσετε όλα τα σχέδια που είχατε; Καταθέστε στα πρακτικά τι ακριβώς είχατε κάνει και ποια ήταν αυτή η μεγάλη ετοιμασία. Εμείς ψηφίσαμε έναν νόμο και είναι ακριβές ότι κάποια από τα άρθρα αυτά δεν έχουν πλήρως εφαρμοστεί. Εάν πιστεύετε ότι λύση είναι να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή (η Πολιτική Προστασία), σας το λέμε ξεκάθαρα, διαφωνούμε. Εχουμε ζητήματα, αλλά είναι ωραίο να διαβάζει κανείς έναν κατάλογο με ωραίες θεωρητικές ιδέες. Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτήν τη στιγμή ότι θα καθαρίσουμε όλα τα δάση της Ελλάδας; Δεν μπορούν να καθαριστούν όλα τα δάση της Ελλάδας», συνέχισε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναφερθήκατε και στην ταχύτητα που δίνουμε τις αποζημιώσεις. Δεν θέλω να κάνουμε συγκρίσεις, πηγαίνετε ρωτήστε τους κατοίκους της Καρδίτσας, της Σάμου… Για πρώτη φορά μπήκαν τόσο γρήγορα χρήματα. Ενοποιήσαμε την οικοσκευή μαζί με την επιδότηση που δίνουμε για την ανακατασκευή του σπιτιού».

«Δεν είναι διχασμός η μεγάλη πλειοψηφία των ορθολογικών πολιτών και μια μειοψηφία»
Με αφορμή το ζήτημα των εμβολιασμών και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν διχάζουμε κανέναν. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα, η οποία λέει ότι παρά τους φιλότιμους κόπους μας, είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό εμβολιασμού και του συνολικού πληθυσμού και των ενηλίκων. Θα ήταν άδικο να κατηγορήσει κανείς ότι δεν οργάνωσε μια άψογη διαδικασία εμβολιασμού, όπως και ότι δεν επένδυσε επικοινωνιακά σε μια προσπάθεια πειθούς του κοινού. Σήμερα το 90%+ των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι.
Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού. Όλες οι χώρες θα οδηγηθούν σε αντίστοιχους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους τα περί διχασμού. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία… Αυτό δεν είναι διχασμός. Καθιστούμε σαφές ότι όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».

Μητσοτάκης: Δεν έλειψαν τα λάθη, μόνο η φύση δεν κάνει λάθη
«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.

«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία.

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, έχετε την απόλυτη πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές
Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική.

«Δεν είναι ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις! Είναι κρίμα και προκλητικό ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση και τη τοποθέτησή του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα! Είναι κρίμα και προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία να ακολουθεί τη λογική της επικοινωνίας. της συγκάλυψης και μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του». Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δήλωσε εξαρχής πως δεν επιθυμεί αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες των πυρκαγιών, εξαπέλυσε από την αρχή της τοποθέτησής του προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης που έχει τη βασική ευθύνη, πήρε πίσω τη ψεύτικη συγνώμη που είπε στον λαό τις ώρες της καταστροφής! Αν ο πρωθυπουργός αναρωτιέται αν έγινε λάθος και μας ζητά να το υποδείξουμε τότε γιατί ζήτησε συγνώμη;».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για Μάτι: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και την οδύνη της καταστροφής -Κριθήκαμε στις εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε κατά τη δευτερολογία του την επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για το Μάτι.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι". Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μη σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

πηγή: www.iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ