Συναγερμός για την επιστροφή των εκδρομέων – Τι ισχύει με τα δωρεάν self test

Petite Perle 300×250

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει σε ΕΣΥ και Κυβέρνηση, καθώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά άνω των 3.000 ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η δήλωση του λοιμωξιολόγου, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας: «Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1».

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, καθώς η επάνοδος των εκδρομέων του Αυγούστου σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη «Δέλτα» που κυριαρχεί στη χώρα μας, θα εκτοξεύσουν τα κρούσματα και την πίεση στις ΜΕΘ.

«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Παράλληλα τόνισε πως εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», πρόσθεσε.

Δύο δωρεάν self test σε όσους ανεμβολίαστους γυρνάνε από διακοπές

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα διατίθενται από τα φαρμακεία δύο δωρεάν self test σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) ανακοινώνεται η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

– Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)

– Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ