Πλεύρης: Αίρεται η αναστολή για υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση

Petite Perle 300×250

Την άρση του μέτρου της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν στο εξής με την πρώτη δόση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ωστόσο ότι ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί.

«Δεδομένου, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Υγείας:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση.

Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

ΕΣΥ: 5.895 πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σύμφωνα με τα δεδομένα της χθεσινής πρώτης ημέρας, που κατέγραψε το υπουργείο Υγείας και η οποία σήμανε την αρχή της εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών, εκδόθηκαν και επιδόθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Χθες (Τετάρτη) εξάλλου όλη την ημέρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκονταν σε καταλήψεις από τα σωματεία των εργαζομένων.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το «καλημέρα», βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αρκετά δύσκολη συνθήκη, την ώρα μάλιστα που το ΕΣΥ αρχίζει και πιέζεται εξαιτίας του τέταρτου πανδημικού κύματος. Τα κρούσματα εξαιτίας της COVID-19 ανεβαίνουν καθημερινά, οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταθερά το ίδιο και οι θάνατοι και είμαστε μόλις 2 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν ανοίξει τα σχολεία και με τον καιρό εντελώς καλοκαιρινό.

ΕΟΔΥ:2.840 κρούσματα, 33 θάνατοι, 362 διασωληνωμένοι

Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 252 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ