Νεφρά: Μάθε πως θα τα προστατέψεις αν γυμνάζεσαι

Petite Perle 300×250

Γυμνάζεσαι εντατικά; Γυμνάζεσαι καθημερινά; Ενυδατώνεσαι όμως σωστά; Δίνεις την απαραίτητη σημασία στα νεφρά σου;

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα και ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

Μήπως γυμνάζεσαι καθημερινά, ακολουθώντας έντονη σωματική δραστηριότητα με μεγάλη διάρκεια; Μήπως αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου και πιο συγκεκριμένα την υγεία των νεφρών σου;

Οι νεφροί μας είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας, καθώς απομακρύνουν από το σώμα μας κάθε ουσία, που θεωρείται επικίνδυνη ή μη απαραίτητη. Είναι στην ουσία μια φυσική μονάδα καθαρισμού του οργανισμού μας, καθώς έχουν τη δυνατότητα να:

  1. Φιλτράρουν και να καθαρίζουν περίπου 200 λίτρα αίματος
  2. Ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  3. Συμμετέχουν στη μετατροπή της χοληκαλσιφερόλης (D3) σε καλσιτριόλη (1,25 OH D3), η οποία αποτελεί τη βιολογικά ενεργή μορφή της ιταμίνης D

Πάμε να δούμε πως μπορεί να επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία, όταν γυμνάζεσαι.

Τι μπορεί να διαταράξει τη νεφρική λειτουργία ενός ασκούμενου;

  1. Η έντονη και μεγάλης διάρκειας άσκηση

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ασκούνται υπερβολικά θέλοντας να δουν πολύ πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Αυτό πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ραβδομυόλυση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε ιδιαίτερα έντονη άσκηση.

Αυτό που συμβαίνει είναι να καταστρέφονται οι μυϊκές ίνες και να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η γνωστή σε όλους μυοσφαιρίνη είναι μια από τις πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από τα κατεστραμμένα κύτταρα των μυών και όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, απεκκρίνεται στα ούρα, δίνοντάς τους με σκούρο χρώμα.

μετρηση προοδου
  1. Έχεις κάνει τα χάπια "καραμέλες"

Πολλές φορές λόγω διάθεσης να μειώσεις τους πόνους και τα τυχόν πιασίματα από την άσκηση γίνεται υπερβολή στη χρήση κάποιων φαρμάκων που μειώνουν τους πόνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των νεφρών και πιο συγκεκριμένα επιβαρύνουν τα νεφρά τα διάφορα αναλγητικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

  1. Δεν ενυδατώνεσαι επαρκώς

Από τους καλύτερους τρόπους να προστατεύσεις τους νεφρούς σου είναι η κατανάλωση νερού και γενικά υγρών που θα κρατήσουν ενυδατωμένο τον οργανισμό σου, όχι μόνο κατά την προπόνηση, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η μη σωστή λήψη νερού, ισοτονικών και ηλεκτρολυτών καθημερινά και για αρκετές μέρες επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού.

ηλεκτρολυτες
  1. Καταναλώνεις αρκετά αλμυρά σνακ για ενέργεια

Αν η διατροφή σου είναι πλούσια σε νάτριο (αρκετό αλάτι) έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή σου πίεση και ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των νεφρών σου.

  1. Καταναλώνεις πολλά γλυκά και ζάχαρη

Είναι γνωστή η αρνητική επίδραση της ζάχαρης στον οργανισμό μας και ιδιαιτέρως η μεγάλη κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους νεφρούς. Και… όταν αναφερόμαστε στη ζάχαρη δεν εννοούμε φυσικά μόνο την φανερή, τους απλούς κόκκους που όλοι ξέρουμε καθώς αυτή είναι πιο εύκολη να την αποφύγουμε, αλλά κυρίως την κρυμμένη ζάχαρη που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ροφήματα.

Πριν πεις την εύκολη φράση "εγώ δεν τρώω γλυκά και ζάχαρη" ρίξε μια ματιά και στις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνεις.

  1. Κάνεις στερητικές δίαιτες

Οι στερητικές δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν ποικιλία τροφίμων και δεν συνοδεύονται από την καθοδήγηση ενός επαγγελματία διατροφής αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, πράγμα που μπορεί να βλάψει τους νεφρούς, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει νεφρικές λοιμώξεις και να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης ή ανεπάρκειας, αντίστοιχα.

  1. Καταναλώνεις υπερβολική πρωτεΐνη

Όταν η πρωτεΐνη που καταναλώνεις υπερβαίνει το ημερήσιο όριο αλλά και τα επίπεδα που χρειάζεται ο οργανισμός σου, μπορεί να υπάρξει μελλοντικά νεφρική δυσλειτουργία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, τα οποία αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά και με την κατάλληλη καθοδήγηση είναι ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία.

κατακράτηση υγρών
  1. Πίνεις αρκετή καφεΐνη

Λέγοντας καφεΐνη δεν αναφερόμαστε μόνο στον καφέ αλλά και σε οτιδήποτε άλλο περιέχει καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά, το τσάι τσάι, η σοκολάτα κ.ά. Όταν η πρόσληψη καφεΐνης είναι υπερβολική, μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στη νεφρική λειτουργία.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ