Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Το τιμόνι στον τεχνοκράτη Στυλιανίδη και τον «ιπτάμενο» Τουρνά

Petite Perle 300×250

«Αγαπητέ Χρήστο -μου επιτρέπεις τον ενικό- και πάλι θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει συνολικά ως Ευρωπαίος Επίτροπος στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεσαι, αλλά και για το γεγονός ότι είσαι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν αυτή σε έχει ανάγκη». Με αυτήν την φράση πριν από δύο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόταν, τον τότε Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Το προφητικό 2019

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχεται τον κ. Στυλιανίδη για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα, όμως όλα δείχνουν ότι η επιστροφή του στην χώρα μας, συνδυάζεται με την αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού να ηγηθεί του αυτόνομου, υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Μια πρωτοβουλία που βρίσκεται στην αιχμή των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος. Η συγκυρία παρουσιάζει ομοιότητες σε σχέση με την επίσκεψη του Χρήστου Στυλιανίδη, τον δεκαπενταύγουστο του 2019 στη χώρα μας. Ο Κύπριος πολιτικός που κατά την περίοδο εκείνη είχε τα ηνία της πολιτικής προστασίας της ΕΕ, κατέφθανε στην Ελλάδα τη στιγμή που δινόταν η μάχη για ακόμη μια φορά σε ένα πύρινο μέτωπο στην Εύβοια, ενεργοποιήσει τον RESCeu.

«Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως», ήταν η τοποθέτηση με την οποία ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε επικροτήσει την διαχρονική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές διεργασίες για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Λίγες ημέρες αργότερα μάλιστα, κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός επέμενε στον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας: «όταν μιλάμε για μια Ευρώπη που προστατεύει, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον και τη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη. Είδαμε μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά, ζητήσαμε τη βοήθεια του μηχανισμού, λάβαμε τρία αεροπλάνα, και αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό και το συζήτησα με τον Πρόεδρο Macron είναι ότι αυτός ο μηχανισμός RescEU πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός με περισσότερα αεροπλάνα, που θα είναι στη διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προβλήματα πυρκαγιών», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο France 24.

Στην επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη, αντανακλώνται τα κριτήρια που είχαν τεθεί εξαρχής για μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με εμπειρία στο αντικείμενο που καλείται να εργαστεί. Το όνομα του αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό, ενώ κατά πληροφορίες την Κυριακή υπήρξαν διαδοχικές επικοινωνίες με τον Κύπριο πολιτικό. Ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης έως και αργά εχθές το βράδι τηρούσε σιγήν ιχθύος.

Το τιμόνι σε έναν «ιπτάμενο»

Στο πλευρό του κ. Στυλιανίδη φαίνεται ότι θα βρεθεί ένας πολύπειρος «μιραζιέρης». Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνά, ως ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Με τον Πτέραρχο ε.α., θα ολοκληρωθεί το παζλ της ηγεσίας στη νεοπαγή δομή, που καλείται από τον πρωθυπουργό, να υλοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο για την πολιτική προστασία στη σκιά των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Ο κ. Τουρνάς μάλιστα, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Διοικητής στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού, η οποία το προσεχές διάστημα θα εξοπλιστεί το υπερσύγχρονο αεροσκάφος, 4,5 γενιάς, Rafale.

Εμπειρότατος ιπτάμενος και θιασώτης της αποτελεσματικότητας ο Ευάγγελος Τουρνάς, χαρακτηρίζεται από την επιμονή του στην υψηλή στοχοθεσία. Σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του προς τους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων, ο τότε αρχηγός ΓΕΑ παρότρυνε τους σπουδαστές που βρίσκονταν στο φυτώριο των πολεμιστών της Πολεμικής μας Αεροπορίας: «Επιδιώξετε το άριστο αποτέλεσµα σε ό,τι κάνετε, γιατί έτσι θα κατορθώσετε τη συνεχή βελτίωση, την αποτελεσµατικότητα και τις υψηλές επιδόσεις. Μην ξεχνάτε ότι η επιδίωξη του άριστου είναι κύριος παράγοντας για την επιτυχή και ασφαλή εκπλήρωση της αποστολής µας, ενώ το µέτριο είναι επικίνδυνο και οδηγεί στην αποτυχία».

Στο δίδυμο του νέου υπουργείου, θα επωμιστεί την ευθύνη για τον συντονισμό αλλά και για τις κρίσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία. Στον αντίποδα οι επικεφαλής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας «προικίζονται» με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Αιγίς».

Πηγή: cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ