Το σκεπτικό της Απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων για το διπλό φονικό στα Ανώγεια

Petite Perle 300×250

Ο Ξυλούρης πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη, τουλάχιστον ταυτόχρονα

Τουλάχιστον ταυτόχρονα και όχι προγενέστερα από τους πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τον 30χρονο συγχωριανό του, πυροβόλησε ο Γιώργος Ξυλούρης τον μαντιναδολόγο (και πατέρα του 30χρονου) Λευτέρη Καλομοίρη.

Αυτό αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων αναφορικά με τη διπλή τραγωδία που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2020 στα Ανώγεια και η οποία εκδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Τα όσα αναφέρονται σχετικά με τους πυροβολισμούς του τραγικού περιστατικού -κατά το οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους οι Λευτέρης Καλομοίρης και Γιώργος Ξυλούρης- στο σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η οποία καθαρογράφηκε πριν από περίπου ένα μήνα, είναι διαφορετικά με τα όσα αναφέρονταν στο βούλευμα με το οποίο είχε παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων ο 30χρονος γιος του μαντιναδολόγου, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον περασμένο Απρίλιο.

Στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων ο 30χρονος άνδρας, αναφερόταν ότι υπήρξε πάλη μεταξύ του μαντιναδολόγου και του Ξυλούρη, κατά την διάρκεια της οποίας ο τελευταίος πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη.

Σύμφωνα με το βούλευμα, εν συνεχεία, στο σημείο έφτασαν ο αδερφός του Καλομοίρη, αλλά και ο γιος του, ο οποίος βλέποντας τον πατέρα του να κείτεται αναίσθητος στο έδαφος, έβγαλε το πιστόλι και πυροβόλησε τον Γιώργο Ξυλούρη.

Ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της προηγηθείσας πάλης και πάντως τουλάχιστον σε ταυτόχρονο χρόνο και όχι προγενέστερα από τους δύο πρώτους πυροβολισμούς του κατηγορούμενου προς τον Γεώργιο Ξυλούρη και αφού ο τελευταίος (Γεώργιος Ξυλούρης) είχε καταφέρει να σηκωθεί από το έδαφος μετά την τρικλοποδιά και την επακολουθήσασα πάλη, ο Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη έπληξε τον Καλομοίρη Ελευθέριο του Εμμανουήλ με το πιστόλι μάρκας (…) που έφερε στο χέρι του, όχι εξ επαφής, αλλά από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση που δύναται να προσδιοριστεί μεταξύ των 25 έως 45 εκ. σύμφωνα με την υπ' αρίθμ. (…) Ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας-Νεκροτομής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης».https://c56ed492e29d630d4b85d73e43224e30.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Ξυλούρης πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη, τουλάχιστον ταυτόχρονα και όχι πριν από τους δύο πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τον 30χρονο άνδρα.

Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο κατηγορούμενος γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, πυροβόλησε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον Γιώργο Ξυλούρη.

«Συνέχισαν να παλεύουν και όταν ο Γεώργιος Ξυλούρης κατάφερε να σηκωθεί όρθιος ο Ελευθέριος Καλομοίρης στη δεδομένη χρονική στιγμή τον συγκρατούσε με τα χέρια του αγκαλιαστά, ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακόμη πιο χαμηλά από αυτόν σχεδόν γονατιστός. Από τις φωνές όμως κυρίως των γυναικών (παρούσα ήταν και η μητέρα του κατηγορουμένου η οποία βρισκόταν έξω ακριβώς από την οικία της στο πεζοδρόμιο φωνάζοντας «τον άντρα μου Κίτρο»), σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος προσήλθε άμεσα στο σημείο, από την πίσω αριστερή πλευρά του Ξυλούρη Γεωργίου και ενεργώντας με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το υπ' αριθμ. (…) πιστόλι μάρκας (…), το οποίο έφερε παράνομα, από την μέση του και πυροβόλησε με αυτό από πολύ κοντινή απόσταση, συνολικά επτά φορές σε ζωτικά σημεία του σώματος του Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη με σκοπό να τον σκοτώσει».

 «Μάλιστα οι δύο πρώτες βολές, οι υπόκωφες («οι κακές» όπως περιέγραψαν οι μάρτυρες και οι οποίες ακούστηκαν πρώτες) ήταν οι με αριθμούς (…) της σχηματικής αναπαράστασης των πυλών εισόδου της με αριθμό πρωτ. (…) ιατροδικαστικής έκθεσης της επίκουρης καθηγήτριας Ιατροδικαστικής Έλενας Κρανιώτη (…), ήταν εξ επαφής, και όταν το σώμα του Γεωργίου Ξυλούρη ήταν σε όρθια θέση» αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, δεν αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι είδε τον πατέρα του και τον άγγιξε, πριν πυροβολήσει τον Ξυλούρη. «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι είδε νεκρό τον πατέρα του και τον άγγιξε (…)  δεν αποδεικνύεται από τα αντικειμενικά ευρήματα από τα οποία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ήρθε από πίσω και από τα αριστερά του Γεωργίου Ξυλούρη από όπου και τον έπληξε. Εάν είχε αγγίξει πρώτα τον νεκρό πατέρα του, αυτό σημαίνει ότι θα βρισκόταν ακριβώς έμπροσθεν του Γεωργίου Ξυλούρη και οι βολές προς τον Γεώργιο Ξυλούρη θα είχαν διαφορετική κατεύθυνση και φορά» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

«Αποφάσεις εκτρώματα»

«Όταν η ποινή του κατηγορουμένου είναι προαποφασισμένη, τότε προσπαθείς να  βρεις τρόπους να δικαιολογήσεις σκεπτικά με αποτέλεσμα να δημοσιεύονται αποφάσεις-εκτρώματα κόντρα στο βούλευμα και το αποδεικτικό υλικό με εμφανή διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών» δήλωσαν χθες οι συνήγοροι της οικογένειας Καλομοίρη, κ. κ. Διονύσιος Βέρρας και Αλεξάνδρα Σπανάκη.

Συμπληρωματικά, η κ. Σπανάκη δήλωσε ότι «στη βάση της ίδιας διαστρεβλωτικής συμπεριφοράς η οικογένεια του αείμνηστου Ελευθέριου Καλομοίρη που εκτελέστηκε από τον Γεώργιο Ξυλούρη, έχει υποστεί τεράστια ηθική βλάβη πέραν της τραγικής απώλειας, από τα ψεύδη και τις συκοφαντίες πολύ περισσότερο από τη βεβήλωση του τάφου ενός ανθρώπου που συνέβαλε στον πολιτισμό και την ειρήνη».

Τον περασμένο Απρίλιο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων είχε επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 30χρονο γιο του Λευτέρη Καλομοίρη, απορρίπτοντας νωρίτερα όλα τα ελαφρυντικά που είχε ζητήσει η υπεράσπισή του. Ο 30χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση του Γιώργου Ξυλούρη.

neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ