Γερμανία: «Ναι» στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό για θηλάζουσες και εγκύους

Petite Perle 300×250

Γενική οδηγία για τον εμβολιασμό με σκεύασμα τύπου mRNA κατά της Covid-19 εγκύων και θηλαζουσών γυναικών εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στις εγκύους θα πρέπει να χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου mRNA στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η Stiko κάλεσε μάλιστα σήμερα όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να σπεύσουν να εμβολιαστούν, «προκειμένου να έχουν ήδη πριν από την εγκυμοσύνη πολύ καλή προστασία».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς, όπως είπε, με τη γενική οδηγία μπαίνει επιστημονικά τέλος και στα όποια ανοιχτά ζητήματα υπήρχαν για τον εμβολιασμό των συγκεκριμένων ομάδων. Ο κ. Σπαν απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση και προς τις θηλάζουσες να εμβολιαστούν. «Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εμβολιαστείτε. Προστατεύετε και τον εαυτό σας και το παιδί σας».

Μέχρι τώρα η Stiko δεν είχε εκδώσει γενική οδηγία για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θεωρώντας ότι δεν διέθετε επαρκή στοιχεία. Όπως επισημαίνει ωστόσο σήμερα στην ανακοίνωσή της, είναι πλέον διαθέσιμα επαρκή στοιχεία τόσο σχετικά με τον κίνδυνο από την Covid-19 όσο και με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για εγκύους και θηλάζουσες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ