Η ΕΛ.ΑΣ «σκάναρε» τις κινήσεις της φαμίλιας μέσα στο άβατο της

Petite Perle 300×250

Τόσα ντοκουμέντα ούτε με δορυφόρο

της Ευαγγελίας Καρεκλάκη 

Για 1η φορά αστυνομικοί κατάφεραν να «τρυπήσουν» το πλέγμα ασφαλείας που είχαν δημιουργήσει σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το συγκρότημα των πολυτελών κατοικιών τους, στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε, μέλη γνωστής φαμίλιας, κάποια εκ των οποίων απασχολούν συστηματικά τις Αρχές. Πιστεύουν, όπως λένε, ότι για πρώτη φορά έχουν βάλει στο χέρι πρόσωπα που στο παρελθόν κατάφεραν να …ξεγλιστρήσουν, κουνώντας το μαντήλι στους αστυνομικούς. Πρόκειται κυρίως για κτηνοτρόφους που, κατά την Αστυνομία, παρουσιάζουν δυσανάλογο πλουτισμό με πολυτελείς επαύλεις και πανάκριβα αυτοκίνητα, τα οποία άλλαζαν συνεχώς.

Κατάφεραν να «σπάσουν» ένα ιδιότυπο «άβατο», από το οποίο δεν περνούσε ούτε κουνούπι χωρίς να το αντιληφθούν «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Η επίδειξη ισχύος από μέρους της ΕΛ.ΑΣ, δεν έχει να κάνει τόσο με το σκέλος της επέμβασης (οι άνδρες της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ είναι εξαιρετικά έμπειροι), όσο κυρίως με το πώς κατάφεραν να έχουν τρομερή «πρόσβαση» στην καθημερινότητας τους (ποιος πήγαινε, ποιος έφευγε, σε ποια σημεία απέκρυπταν τα ναρκωτικά), όπως αυτή αποτυπώνεται στη δικογραφία της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Είναι τόσο λεπτομερής που πολλοί απόρησαν. Σαν να υπήρχαν αόρατοι αστυνομικοί ανάμεσα τους και είχαν δει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Στα «τυφλά», είναι δύσκολο να εντοπίσεις τόσα ευρήματα σε μία τεράστια έκταση με ιδιαίτερο ανάγλυφο.

Στη  δικογραφία, θέλοντας να καταδείξουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, υπό την έννοια του απροσπέλαστου, περιγράφουν ότι οι πολυτελείς κατοικίες τους ήταν κανονικά παρατηρητήρια. «Η εν λόγω περιοχή ελέγχονταν πλήρως από τις οικογένειες αφού ο δρόμος που οδηγούσε έξω από τις οικίες τους ήταν πλήρως ορατός και ελεγχόμενος από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους, η περιοχή όλη ήταν περιφραγμένη με πλέγματα, έχοντας περικλείσει το βουνό ολόκληρο σε μεγάλη ακτίνα από τις οικίες τους, από την εθνική μέχρι την ακτογραμμή, βόρεια του ΒΟΑΚ».

Μόλις πλησίαζε κάποιο ξένο αυτοκίνητο, οι σκύλοι λυσσούσαν. Ακόμα όμως και στην παραλία, περίπου ένα χιλιόμετρο από τις κατοικίες,  κάθε ξένη παρουσία, ενεργοποιούσε συναγερμό. Αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν  στο Cretalive ότι όταν έβλεπαν κάποιο άγνωστο να πλησιάζει είτε μέσω των δύο χωματόδρομων που οδηγούν σε αυτήν από διαφορετικές κατευθύνσεις  ή από κάποιο σκάφος, έσπευδαν αμέσως με τα αυτοκίνητα τους στο σημείο για να διερευνήσουν τον ρόλο τους και να μάθουν ποιοι είναι.

Ούτε δορυφόρος

Και τότε τι συνέβη; Πώς οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο να «σκανάρουν» τις κινήσεις τους, χωρίς να τους αντιληφθούν όλο αυτό το διάστημα; Ποιο ήταν το αόρατο «μάτι» που κατάφερε να διεισδύσει στο «ησυχαστήριο» τους, στην έδρα τους, στον  προστατευμένο χώρο τους;

Οι αστυνομικοί, όσο και αν ακούγονται διάφορα σενάρια και εκδοχές, ποτέ δεν θα  επιβεβαιώσουν το παραμικρό για τον τρόπο με τον οποίο τους «χαρτογράφησαν» και τους «φωτογράφησαν». Και αυτό είναι απολύτως λογικό.  Προτιμούν να ισχυρίζονται  ότι επιστράτευσαν «υποβρύχια και σκάφη», τσεκάροντας με ειδικό εξοπλισμό από την θάλασσα τις κινήσεις των μελών της οικογένειας. Ακόμα και ότι χρησιμοποίησαν δορυφόρο.

Όμως η απάντηση ίσως είναι πιο απλή. Αθόρυβη,  αθέατη σε ένα γυμνό μάτι, με προδιαγραφές τελευταίας τεχνολογίας.

Στη δικογραφία, όπως αναφέρθηκε, αποτυπώνονται και αποδίδονται σε κατηγορούμενους, συλληφθέντες και μη, φοβερές λεπτομέρειες κινήσεων και συναλλαγών. Προσδιορίζονται πρόσωπα, ώρες, σημεία, αυτοκίνητα.  Για παράδειγμα, περιγράφεται ότι έβλεπαν κατηγορούμενο να μεταβαίνει σε καβάτζα, έχοντας βάλει μπλούζα στο πρόσωπο για να «καλύψει στόμα και μύτη, προφανώς για να μην αφήσει ίχνη βιολογικού υλικού» εκτιμούν. Ακόμα, το ίδιο πρόσωπο είχε χρησιμοποιήσει ως οδηγό στο αυτοκίνητο 13χρονο συγγενή του (είναι ο ανήλικος που απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος).

Αρκετές είναι οι αναφορές και για τα όσα διαδραματίζονταν στο εκκλησάκι που είχαν κτίσει εντός της ελεγχόμενης έκτασης, δίπλα ακριβώς από τις πολυτελείς κατοικίες τους. Εκεί γίνονταν πολλές συναντήσεις, δοσοληψίες ενώ βρέθηκαν και βαρέλια με χασίς.

Της σύλληψης διαφεύγει 49χρονος, πρόσωπο γνωστό στις Αρχές και ως όνομα πασίγνωστο στην κοινωνία του Ηρακλείου και όχι μόνο. Είναι πατέρας του 13χρονου αλλά και του 26χρονου συλληφθέντα, ο οποίος σύμφωνα με την Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου φέρεται το κεντρικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης. Αστυνομικοί που έχουν γνώση της όλης υπόθεσης υποστηρίζουν ότι είχε πάρει πάνω του όλο το κομμάτι του marketing και των deal. Θεωρείται ο βασικότερος παίχτης όλων.

Ο άγνωστος Ζ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο άγνωστος «ζ» της δικογραφίας. Άτομο που δεν  κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί, αν και αστυνομικοί κύκλοι ανεπίσημα έχουν κάποιες ενδείξεις για το ποιος είναι. Πρόλαβε να διαφύγει με την συνδρομή άλλων κατηγορουμένων και εν τέλει συλληφθέντων. Το άτομο αυτό κατάφερε να διαφύγει με δύο σακούλες στα χέρια, οι οποίες εκτιμάται ότι περιείχαν ναρκωτικά. Τον βοήθησαν δύο από τους συλληφθέντες  να τρέξει να διαφύγει, ανασηκώνοντας το πλέγμα της περίφραξης.

cretalive.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ