Ταλιμπάν: Καμία γυναίκα δεν μπορεί να είναι υπουργός, πρέπει μόνο να γεννούν

Petite Perle 300×250

Οι Ταλιμπάν δεν ανέθεσαν κανένα υπουργείο σε γυναίκες και εκπρόσωπος τους ισχυρίζεται πως αυτό είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν

Την εικόνα του Αφγανιστάν από της στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν αλλά κυρίως τις μεσαιωνικές απόψεις του νέου καθεστώτος αποτυπώνουν ξεκάθαρα οι δηλώσεις εκπροσώπου του Ισλαμιστικού Κινήματος για τις γυναίκες. 

Ειδικότερα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι γυναίκες δεν θα αναλάβουν ποτέ μια υπουργική θέση στην κυβέρνηση, επειδή είναι ένα βάρος που «δεν μπορούν να σηκώσουν» και θα πρέπει αντ' αυτού να «γεννήσουν».

Σε συνέντευξή του στο αφγανικό πρακτορείο TOLO News, ο εκπρόσωπος Sayed Zekrullah Hashimi δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν «δεν θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι το ήμισυ της κοινωνίας» και ότι το να επιτραπεί σε μια γυναίκα να γίνει υπουργός της κυβέρνησης θα σήμαινε ότι «θα της έβαζαν κάτι στο λαιμό που δεν μπορεί να σηκώσει».
Το βίντεο, το οποίο η MailOnline δημοσιεύει δεν μπόρεσε ακόμη να επαληθεύσει, δείχνει μια συνομιλία μεταξύ του Hashimi και του δημοσιογράφου του TOLO News, στην οποία ο Hashimi δηλώνει ότι «οι γυναίκες που διαμαρτύρονται στους δρόμους – δεν είναι οι γυναίκες του Αφγανιστάν».

«Οι γυναίκες του Αφγανιστάν είναι εκείνες που γεννούν τους ανθρώπους του Αφγανιστάν, τους εκπαιδεύουν στην ισλαμική ηθική», αναφέρει.
Το βίντεο έρχεται εν μέσω αναφορών ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να πραγματοποιήσουν την επίσημη ορκωμοσία της νέας τους κυβέρνησης στις 11/9 για να "τρολάρουν" τις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να τιμήσουν την 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. 

Τα λόγια του Hashimi καθιστούν σαφές ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει τη σκληροπυρηνική στάση τους και την επιβολλή μίας βάναυσα αυστηρής ερμηνείας του ισλαμικού νόμου όπως στη διάρκεια της κυριαρχίας τους στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Η ομάδα έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές του παλαιού καθεστώτος, αλλά οι ευρέως διαδεδομένες αναφορές των Ταλιμπάν για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, για μεσαιωνικές τιμωρίες στους δρόμους και για την απαγόρευση όλων των γυναικών να αθλούνται, έδειξαν την αποσύνδεση μεταξύ της επίθεσης δημοσίων σχέσεων της ομάδας και των πραγματικών προθέσεών της. 

«Μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει υπουργός, είναι σαν να της βάζετε κάτι στο λαιμό που δεν μπορεί να κουβαλήσει», δήλωσε η Hashimi.

Κύμα αντιδράσεων

Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες γυναικών την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, αφού ανακοίνωσαν την Τρίτη μια προσωρινή κυβέρνηση αποκλειστικά ανδρών χωρίς εκπροσώπηση των γυναικών και των εθνοτικών μειονοτικών ομάδων και στη συνέχεια απαγόρευσαν στις γυναίκες να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε άθλημα. 

Εξοργισμένες διαδηλώτριες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας ως απάντηση στην απόφαση και γρήγορα εμφανίστηκαν φωτογραφίες που δείχνουν γυναίκες διαδηλώτριες να διαφωνούν με μαχητές των Ταλιμπάν, ενώ μια γυναίκα κοιτούσε κατάματα ένα τουφέκι M-16 που την σημάδευε στο πρόσωπο. 

Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα κατά του Πακιστάν, καταγγέλλοντας την "εισβολή" της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν. Το Πακιστάν έχει κατηγορηθεί ότι παρέχει αεροπορική υποστήριξη στους Ταλιμπάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και φέρεται να προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ