Mέσω… Κρήτης έρχεται το καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας

Petite Perle 300×250

Από τα λόγια στις… υπογραφές φαίνεται ότι ετοιμάζονται να περάσουν προσεχώς Ελλάδα και Αίγυπτος για το φιλόδοξο εγχείρημα του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, που έχει στο επίκεντρο το νησί μας, μιας και η Κρήτη φαίνεται να δεσπόζει στο βασικό σενάριο όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, για το οποίο εξετάζονται πάντως και άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πελοποννήσου και Αττικής).

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, έχουν μπει ήδη οι βάσεις της συμφωνίας, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον αντίστοιχο διαχειριστή της Αιγύπτου, με σκοπό να είναι έτοιμο πολύ σύντομα το μνημόνιο συνεργασίας (το λεγόμενο (MoU) και να "πέσουν" οι επίσημες "τζίφρες" μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες.

Βεβαίως, μπορεί τυπικά να μιλάμε για μια κυοφορούμενη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, είναι ωστόσο προφανές ότι μιλάμε για ένα έργο που προωθείται με τις "ευλογίες" της Ε.Ε., και με στόχο να εξυπηρετήσει τη μεταφορά "πράσινης" ενέργειας, παραγόμενης από ΑΠΕ στην Αίγυπτο (και γενικότερα στη Βόρεια Αφρική) προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά… Μετά την πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ -Κύπρου- Ελλάδας ("EuroAsia Interconnector"), μέσω Κρήτης, στο προσκήνιο έρχεται ένα ακόμα αντίστοιχο διακρατικό πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο με βασική θέση στο κάδρο και πάλι για το νησί μας.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος αποτελεί ένα φιλόδοξο, επίσης, πρότζεκτ, για το οποίο έχουν εκφραστεί βεβαίως επιφυλάξεις, αλλά φαίνεται να μπαίνει κι αυτό, μετά από μια περίοδο αμφισβήτησης και χαμηλών "πτήσεων", στις… "ράγες"! Τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Το σχέδιο ως ιδέα βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μερικά χρόνια. Έχει αρχίζει, ωστόσο, να ωριμάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η αντίστροφη μέτρηση για να πάμε σε μια οριστική επισφράγιση της συμφωνίας διά της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας σήμανε τον Νοέμβριο του 2020, με τη συνάντηση και τη σχετική συζήτηση που είχαν στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι.

Ακολούθησαν διαδοχικές επαφές και ζυμώσεις, ενώ στα τέλη της άνοιξης μπήκαν οι βάσεις της συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του Αιγύπτιου υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι, είχε συμφωνηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και είχε δοθεί εντολή να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι οι προετοιμασίες έχουν ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Οι τρεις διαδρομές που εξετάζονται

Σύμφωνα με το energypress.gr, οι δύο διαχειριστές των δύο χωρών (ΑΔΜΗΕ και ο Αιγυπτιακός Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΕΤC) βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του μνημονίου συνεργασίας (MoU), το οποίο και θα υπογραφεί σύντομα στο πλαίσιο επίσημης συνάντησης, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών.

Το υποβρύχιο καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2 GW, αλλά αυτή η ποσότητα σχεδιάζεται να περάσει στην Ε.Ε. επιδιώκοντας να "πρασινίσει" την κατανάλωση χωρών-μελών της. Πληροφορίες θέλουν προς την κατεύθυνση αυτή να δρομολογούνται η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και η ενίσχυση της γραμμής μεταφοράς με τη Βουλγαρία.

Οι οδεύσεις που εξετάζονται προκειμένου το υποβρύχιο καλώδιο να φτάσει στην Ελλάδα από την Αίγυπτο είναι αυτές της Κρήτης, της Αττικής και της Πελοποννήσου. Μελέτες γίνονται και για τις τρεις διαδρομές, προκειμένου να επιλεχθεί εκείνη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προς την "καρδιά" της Ευρώπης.

Το καλώδιο Αιγύπτου-Ελλάδας έχει, όμως, και ισχυρό ανταγωνισμό. Αντίστοιχες "γέφυρες" θέλουν να στήσουν και η Ιταλία με την Τυνησία, όπως και η Πορτογαλία με το Μαρόκο.

Για τη διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος συνεργασίας.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ