Από 2022 αρχίζει το ξήλωμα των ιστορικών δικαιωμάτων, έρχονται αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Petite Perle 300×250

Στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων επανήλθε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που έγινε στη Θεσσαλονίκη και αφορά τους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε ο υπουργός θα καταργηθούν σε βάθος χρόνου από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026.

Βέβαια δεν ανέφερε τον τρόπο που θα αναπληρωθεί το εισόδημα των συγκεκριμένων αγροτών από την μείωση που θα υπάρξει λόγω της κατάργησης των δικαιωμάτων και πως θα μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά οι συγκεκριμένες καλλιέργειες. 

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα έχει στόχο την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα αλλάξει πλήρως το τοπίο ελέγχων και πληρωμών από τον Οργανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η κυβέρνηση μελετά ο ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει μια ανεξάρτητη αρχή ελέγχων (κάτι αντίστοιχο της ΑΑΔΕ). Αν όμως συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο μηχανογραφικό και στο σύστημα ΟΣΔΕ.   

Όπως είπε ο κ. Λιβανός στόχος του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες είναι να μπει τέλος στην αδικία και να πάψουν οι λίγοι επιτήδειοι με τις δόλιες και άδικες ενέργειές τους να ζημιώνουν τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά στην ελληνική γη. 

«Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τους πραγματικούς αγρότες. Εκείνους που έχουν όντως ανάγκη τις επιδοτήσεις της ΕΕ και όχι εκείνους που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες ή κενά του συστήματος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι είναι και θα είναι στο πλευρό του γεωργού, του κτηνοτρόφου του αλιέα. Τις επόμενες μέρες είμαστε έτοιμοι και θα εξαγγείλουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα αλλάξουν οριστικά το τοπίο πληρωμών και ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιβανός το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το επεξεργάζεται μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημ. Μελά.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την κυβέρνηση της ΝΔ η αγροτική οικονομία υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και πυλώνα κοινωνικής συνοχής». Υπογράμμισε ακόμα ότι  «ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει σημαντικότατες προοπτικές» και επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την  περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ. Επίση καταφέραμε να αποφύγουμε την εξωτερική σύγκλιση, που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες πόρων.

Πρόκειται για μια σημαντική εθνική μας επιτυχία, στην οποία, όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, με τις προσωπικές του παρεμβάσεις διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προκαλεί η νέα ΚΑΠ  ο κ. Λιβανός σημείωσε:

1. Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
2. Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων. Βάζουμε τέλος στο φαινόμενο το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης να εισπράττει το 80% των πόρων.
3. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023. Προχωράμε στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
4. Eνσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς  για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
5. Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.
6. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε  πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.
7. Ενδυναμώνουμε την αγροτική  εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.

Τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός τα οφέλη της νέας ΚΑΠ είναι πολυδιάστατα. Η νέα ΚΑΠ σημαίνει:

  • Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.
  • Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις,
  • Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας
  • Επένδυση στους νέους με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες,
  • Ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών.
  • Ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ανάπτυξη  υγιών επιχειρηματικών – συνεργατικών σχημάτων.
  • Έμπρακτη στήριξη των παραγωγών με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης & κατάρτισης.
  • Βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, όχι μόνο μέσω των ενισχύσεων αλλά και μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και της ταυτόχρονης αύξησης της προστιθέμενης αξία των προϊόντων.

Πηγή: agrotypos

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ