Χωρίς διαβούλευση το αεροδρόμιου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» συγκαλεί την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 09.30 το πρωί, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι τοπικοί βουλευτές και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Nα υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, να εντάξει και το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και πολύ περισσότερο η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου, που αποτελεί και τον κύριο ιδιοκτήτη της έκτασης.

Το ζήτημα μάλιστα αυτό έφεραν στη Βουλή δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι βουλευτές Ηρακλείου και ο Τομεάρχης Υποδομών Νίκος Παππάς, τονίζουν ότι «ερήμην του δήμου Ηρακλείου και των τοπικών φορέων επέλεξε η κυβέρνηση να εντάξει και το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” στο ΤΑΙΠΕΔ», παρόλο που ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωνε ότι θα γίνει σεβαστή η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ (13/09/2021), τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου. Περιγράφοντας αυτά τα έργα, ο Π. Σταμπουλίδης συμπεριέλαβε και την έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ερήμην του δήμου Ηρακλείου, παρά το ότι αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους αυτής της έκτασης.

Ταυτόχρονα, η δήλωση αυτή, διαψεύδει πανηγυρικά ακόμα και τον ίδιο τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου, θα γίνει σεβαστή η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης. Καυτηριάζοντας επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, επί δύο σχεδόν χρόνια εξακολουθεί να μην σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αρνείται πεισματικά να δημοσιοποιήσει την σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό στα ερωτήματα:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

2) Ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης που προωθεί η κυβέρνηση για την έκταση του πρώην αεροδρομίου;

3) Με ποιόν τρόπο σκοπεύει να εμπλέξει τον Δήμο Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Νίκου Καζαντζάκης;

Παράλληλα, οι βουλευτές ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για την δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, καθώς και όλες οι εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση. Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο δήμος Ηρακλείου έχει εκδηλώσει ξεκάθαρη πρόθεση να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ έχει υποβάλλει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετική πρόταση και προμελέτη.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαμουλάκης Χάρης, Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Παππάς Νίκος, Αναγνωστοπούλου Σία, Γκιόλας Γιάννης, Θραψανιώτης Μανώλης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Φάμελλος Σωκράτης, Χρηστίδου Ραλλία.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...