ΕΝΦΙΑ: Έρχονται «ραβασάκια» για πληρωμή – Οι εκπτώσεις και οι δόσεις

Petite Perle 300×250

Από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, με το συνολικό ποσό να φτάνει 2,5 δισ. ευρώ και να αφορά περίπου 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ενδέχεται η πρώτη δόση να πληρωθεί μαζί με τη δεύτερη

Σύμφωνα με το imerisia.gr, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα να εξοφληθούν η 1η και η 2η δόση μέχρι τέλος Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή να πληρωθεί αργότερα, μαζί με τη δεύτερη, στο τέλος Οκτωβρίου, και τόνισε ότι η πρώτη του προσέγγιση είναι να δοθούν στους πολίτες και οι δύο δυνατότητες, δηλαδή, καταβολής της πρώτης δόσης μέσα στον Σεπτέμβριο ή πληρωμής και των δύο μαζί τον Οκτώβριο.
O φετινός φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και την ίδια έκπτωση.

Ειδικότερα, θα υπάρξει έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος προκύπτει από τις κλίμακες και τους συντελεστές που προβλέπονται.

Συγκεκριμένα:

Έκπτωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
Έκπτωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ – 70.000 ευρώ
Έκπτωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ – 80.000 ευρώ
Έκπτωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ – 1.000.000 ευρώ
Έκπτωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Οπως προβλέπει ο νόμος, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι, μεταξύ άλλων, κατά το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.

Οι φορολογούμενοι που αναμένεται να μην πληρώσουν επειδή είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή είχαν κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους, θα είναι περίπου 700.000.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, εφόσον -μεταξύ άλλων- το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι μέχρι τα 12.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

ethnos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ