Επίτιμη δημότης Βιάννου η Κ. Σακελλαροπούλου – Συγκινημένη η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Petite Perle 300×250

Με εμφανή συγκίνηση η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμη δημότης Βιάννου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα.

Η ίδια στην αντιφώνησή της επεσήμανε πως νιώθει ιδιαίτερη τιμή για την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότης λέγοντας πως «πλέον θα συνδέομαι με την ιστορία αυτού του τόπου, του ένδοξου και μαρτυρικού. Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της.

Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις γυναίκες της εποχής που ήταν παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής «που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε μία μικρή αναφορά στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία για τις θηριωδίες των Ναζί.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ