Μήνυμα του Συντυχάκη Μανώλη για το ολοκαύτωμα της Βιάννου

Petite Perle 300×250

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννου παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Συντυχάκη Μανώλη – μέλος της Ε.Π. Κρήτης του ΚΚΕ, Βουλευτής Ηρακλείου και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Με αφορμή τον εορτασμό του ολοκαυτώματος ο Μανώλης Συντυχάκης στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Το ΚΚΕ σέβεται και τιμά τους αγώνες και τις θυσίες του λαού της Βιάννου, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με τη ζωή του και το ολοκαύτωμα των χωριών από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μια επαρχία ολόκληρη μαυροντύθηκε.  Μα δε λύγισε, ούτε στιγμή. Ήταν πάντα περήφανη. Και τη στιγμή του δράματος.

Είκοσι χωριά και οικισμοί καταστράφηκαν αφού πρώτα λεηλατήθηκαν και 401 άοπλοι, μεταξύ αυτών γυναίκες, γέροι και παιδιά δολοφονήθηκαν από τους Χιτλεροφασίστες κατακτητές. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι, άρρωστοι χωρίς τροφή και ρούχα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ο λαός της Βιάννου, παρά τις απερίγραπτες συμφορές, την προσφυγιά και την πείνα, πέντε μόλις μήνες μετά το ολοκαύτωμα δημιούργησε το νέο αντάρτικο στα ίδια βουνά και λημέρια. Ο λαός αυτός οργανωμένος στην μεγάλη του πλειοψηφία στο ΚΚΕ, στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, έδωσε στα ίδια βουνά και λημέρια μάχες σκληρές μάχες – μεγάλες και καθοριστικές δίνοντας συντριπτικό χτύπημα στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η ιστορία της ναζιστικής Ευρώπης, είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου η μαζική θανάτωση ανθρώπων σηματοδοτούσε την επίδειξη δύναμης και πυγμής. Αποσκοπούσε στο να μπολιαστεί ο μόνιμος φόβος, ο αυτοματισμός του τρόμου ως βάση για τον απόλυτο σεβασμό του κυρίαρχου – στρατού, λαού, φυλής.

Παρά την εγκατάλειψη και την προδοσία σε βάρος της Κρήτης που διέπραξε η ελληνική αστική τάξη και τις ευθύνες των Βρετανών, για την προώθηση των πολιτικών τους επιλογών, ο λαός της Κρήτης δεν υποτάχθηκε μετά την κατάληψη του νησιού. Δεν κάμφθηκε από τις πρωτοφανείς ωμότητες, την πρωτοφανή τρομοκρατία των κατακτητών.

Αντίθετα, οργάνωσε την αντίστασή του στον κατακτητή. Πήρε το αίμα των παιδιών του πίσω, με απαράμιλλο ηρωϊσμό, οργανώνοντας την Εθνική του Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής. Πρωτεργάτης, καθοδηγητικός νους και ραχοκοκαλιά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές ήταν το ΚΚΕ, παλεύοντας για την απελευθέρωση, για μια Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και περήφανη δίχως αφέντες, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. 

Το μήνυμα ενάντια στο φασισμό είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ σε συνθήκες έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας για το μοίρασμα αγορών και ενεργειακών πηγών, έντασης της καταστολής και περιορισμού των πολιτικών – συνδικαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών.

Σήμερα, ΕΕ και κυβερνήσεις επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία της αντιφασιστικής πάλης και νίκης των λαών.

Το κύμα του αναθεωρητισμού στην ιστορία κάνει προσπάθεια εξομοίωσης του θύτη με το θύμα, προβάλλεται συστηματικά, άλλοτε χοντροκομμένα κι άλλοτε συγκαλυμμένα η θεωρία των δύο άκρων. Στόχος να κλονιστεί η πίστη των λαών στη δύναμή τους σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται σκληροί ανταγωνισμοί, ενώ ο λαός μας δοκιμάζεται από την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Έχουν στόχο να δημιουργήσουν υποταγμένες συνειδήσεις, να συκοφαντήσουν την ταξική πάλη, τη μοναδική προοπτική για τους λαούς, που είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Μάταιος, όμως, ο κόπος τους. Ο  λαός μας δεν ξεχνά!

Μέχρι σήμερα, 77 χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού καμία απολύτως κυβέρνηση δεν ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και καμία κυβέρνηση δεν απαίτησε την πλήρη και ολοκληρωμένη ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, τις επανορθώσεις – αποζημιώσεις από τη Γερμανία, για να διαταραχθούν η θέση και η σχέση της με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, αφού είναι το ηγετικό κράτος στη διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση.

Η στάση της ΕΕ δείχνει πόσο ιμπεριαλιστική είναι, η οποία κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των λαών υπηρετεί, αρνούμενη να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα του λαού μας, για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το ΚΚΕ αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Σήμερα, παράλληλα με την απόδοση τιμής στον ηρωισμό του αγωνιζόμενου λαού της Βιάννου και τη θυσία των ηρώων, προέχει η εξαγωγή αληθινών επίκαιρων συμπερασμάτων :  

Ότι ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα ενός συστήματος που έχει στη φύση του την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την αδικία, τους πολέμους, την προσφυγιά και τη φτώχεια.

Συμπέρασμα ; Ο φασισμός θα πάψει να υπάρχει, αν οι λαοί απαλλαγούν από το σύστημα που τον γεννά. Δηλαδή, τον καπιταλισμό. Και όποιος αγωνίζεται με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για το δίκιο του, τελικά αυτός είναι ο νικητής.

Η καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική τιμή για τους νεκρούς ήρωές μας, για όσους πολέμησε και αντιστάθηκαν στον φασισμό, είναι η συνέχιση του αγώνα στις σημερινές συνθήκες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα. Για να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις – Για να απαλλαγή η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουνε οι βάσεις του θανάτου, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή. Κόντρα στις υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που «ματώνουν» τους λαούς.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ