Ισπανία- Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα ξύπνησε μετά από 55 χρόνια

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα ξύπνησε μετά από 55 χρόνια – Οι αρχές απομάκρυναν περίπου 5.000 ανθρώπους από χωριά – Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές και η τοπική κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων, καθώς χθες το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα ξύπνησε μετά από μισό αιώνα, εκτοξεύοντας λάβα, πυκνό καπνό και στάχτες.

Μια τεράστια στήλη καπνού υψώθηκε μετά την έκρηξη στις 15.15 τοπική ώρα στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja στο νότιο τμήμα της νήσου, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων.

Οι αρχές απομάκρυναν περίπου 5.000 ανθρώπους από χωριά στο νησί Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, καθώς λάβα βγαίνει από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα.

Το κύμα της λάβας έχει ήδη καταπιεί 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο όπως και κάποιους δρόμους, δήλωσε ο δήμαρχος Σέρχιο Ροντρίγκεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό TVE σήμερα το πρωί.

Πλέον κατευθύνεται προς το γειτονικό χωριό Λος Λιάνος δε Αριδάνε όπου κινδυνεύουν εκατοντάδες σπίτια, πρόσθεσε ο ίδιος. "Παρακολουθούμε τη ροή της λάβας", εξήγησε.

Λάβα τινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων από το ηφαίστειο μετά την έκρηξή του την Κυριακή, ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων ρέουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω μιας αραιοκατοικημένης περιοχής της Λα Πάλμα.

Οι τοπικές αρχές έχουν απομακρύνει περίπου 5.000 ανθρώπους από τέσσερα χωριά, περιλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των Καναρίων Άνχελ Βίκτορ Τόρες δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους.

"Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας", επεσήμανε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και δεν θα υπάρξουν εφόσον όλοι συμπεριφερθούν με σύνεση, σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Νεμέσιο Πέρεθ.

Εξάλλου σήμερα η αεροπορική εταιρεία Binter των Καναρίων Νησιών ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τέσσερις πτήσεις από και προς το νησί Λα Γκομέρα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας και του νέφους από την έκρηξη του ηφαιστείου στο γειτονικό νησί Λα Πάλμα.

Η Λα Πάλμα βρισκόταν σε συναγερμό αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.

Το 1971 ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν τραβούσε φωτογραφίες της λάβας, αλλά δεν είχαν υπάρξει υλικές ζημιές.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα χθες Κυριακή το βράδυ για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου.

"Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι", τόνισε.

Δείτε παρακάτω τις συγκλονιστικές εικόνες από την έκρηξη: 

la-palma-ispania-ifaisteio1.jpg
la-palma-ispania-ifaisteio2.jpg

Πηγή: makthes

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ