Επιτυχής σύζευξη της ενδοημερήσιας αγοράς ενέργειας με Ιταλία και Σλοβενία

Petite Perle 300×250

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύζευξη της ενδοημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με τις αγορές της Ιταλίας και της Σλοβενίας.

Η ολοκλήρωση των τριώνπρώτων Συμπληρωματικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (ComplementaryRegionalIntradayAuctions – CRIDAs) στα σύνορα Ελλάδας-Ιταλίας και Ιταλίας-Σλοβενίας σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε συνέχεια της σύζευξης της προημερήσιας αγοράς Ελλάδας και Ιταλίας στις 15 Δεκεμβρίου 2020.

Η συζευγμένη λειτουργία της ενδοημερήσιαςαγοράς είναι το αποτέλεσμα της εντατικής συνεργασίας ανάμεσα στους Διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (TERNA) και της Σλοβενίας (ELES), καθώς και τα χρηματιστήρια ενέργειας των εν λόγω κρατών (ΕΧΕ, GME και BSP, αντίστοιχα), σε εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό CACM (CapacityAllocation&CongestionManagement).

Οι εν λόγω δημοπρασίες, οι οποίες θα διενεργούνται εφεξής σε καθημερινή βάση, αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα της ενδοημερήσιαςαγοράς και να παρέχουν επιπρόσθετα εργαλείαδιόρθωσης θέσεωνστους συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επόμενο ορόσημο στη σύγκλιση της εγχώριας με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η έναρξη λειτουργίας της συνεχούς ενδοημερήσιας αγοράς (XBID), στα σύνορα Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας εντός του 2022.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ