Υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη: Στο «στόχαστρο» των Αρχών τέσσερις άνδρες

Petite Perle 300×250

Περίπου 4 χρόνια μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία από την ΕΛ.ΑΣ., έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε συνολικά 4 άνδρες, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση

Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη που είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους

Περίπου 4 χρόνια μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία από την ΕΛ.ΑΣ. στη μάντρα ανταλλακτικών όπου κρατείτο από τους απαγωγείς του στο Ρέθυμνο, 2,5 χρόνια μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και 10 μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, προκύπτουν νέες εξελίξεις στο δικαστικό «μέτωπο» της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε συνολικά 4 άνδρες, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι 3 από αυτούς είναι γνωστοί εδώ και καιρό στις Αρχές: Τον Φεβρουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) είχε αποφασίσει να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων στην υπόθεση απαγωγής.

Πρόκειται για τους 3 άνδρες σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, η εμπλοκή του 4ου άνδρα σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη προέκυψε μετά από σημαντικά αστυνομικά ευρήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε DNA του συγκεκριμένου ατόμου στο τελευταίο «κρησφύγετο» όπου κρατείτο «όμηρος» ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στη μάντρα ανταλλακτικών, στη γέφυρα Ζουρίδας, στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για έναν Κρητικό, ο οποίος κατάγεται από την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω άνδρας έχει σχέση με έναν από τους καταδικασθέντες που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο στην υπόθεση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020.

Το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε αθώους τους 3 εκ των 12 κατηγορουμένων, ενώ στους υπόλοιπους 9, που κηρύχθηκαν ένοχοι, επέβαλε ποινές οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 8 έτη.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετέτρεψε κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό την κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης» σε "συμμορία", ενώ εκτός από έναν καταδικασθέντα (πρόκειται για τον 49χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και φέρεται ως εκ των "εγκεφάλων" της απαγωγής) αναγνώρισε ελαφρυντικά σε όλους τους υπόλοιπους.

Σε δύο εξ αυτών χορηγήθηκαν δύο ελαφρυντικά: Πρόκειται για τον λεγόμενο "Ευγένιο" (καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και ειλικρινούς μεταμέλειας), καθώς και τον 26χρονο Χανιώτη (μετεφηβικής ηλικίας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του).

Επίσης, το Πενταμελές Εφετείο απάλλαξε από την πράξη της αρπαγής – υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση – τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη, τον 26χρονο Χανιώτη, καθώς και τον 49χρονο Ρεθυμνιώτη που ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Οι αθωωθέντες

Από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους που κάθισαν πέρυσι στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αθωώθηκαν οι τρεις.

Πρόκειται για έναν 44χρονο κι έναν 42χρονο, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 11 ετών, ωστόσο παρέμεναν ελεύθεροι καθώς είχε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους δύο κατηγορούμενους για τους οποίους η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε πριν να απαλλαγούν. Αμφότεροι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι.

Ο τρίτος κατηγορούμενος που αθωώθηκε είναι ένας 43χρονος άνδρας, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.

Ας σημειωθεί ότι ο εν λόγω άνδρας υποστήριζε από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση. Σημειώνεται επίσης ότι ο 43χρονος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία (4-1).

Οι ποινές

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν πέρυσι στους 9 καταδικασθέντες από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης:

– Ο 47χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα 20 έτη).

– Ο 44χρονος από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο κρησφύγετο στη μάντρα ανταλλακτικών, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών.

– Ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα 25 έτη και 4 μήνες).

– Ο 26χρονος Χανιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών (πρωτόδικα 25 έτη).

– Ο 50χρονος Ρεθυμνιώτης (ο λεγόμενος "παππούς") καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών (πρωτόδικα 25 έτη).

– Στον 64χρονο μεσίτη επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 20 ετών και 2 μηνών).

– Ο 49χρονος "Ευγένιος" (πρώην στέλεχος του ΣΑΟΡ) καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών (πρωτόδικα κάθειρξη 26 ετών).

– Ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 26 ετών και 4 μηνών.

Όπως και πρωτοδίκως, έτσι και σε δεύτερο βαθμό είναι αυτός στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή.

– Ο 52χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 21 ετών).

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ