Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Πρωθυπουργός

Petite Perle 300×250

"Θα φτιάξουν όλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε"- Θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση

Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στο Παρίσι για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια και μετά τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Κρήτη για να δει από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές.

mhtsotakis-xoudetsi

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν στο Χουδέτσι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, κυβερνητικοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού ολοκληρώσει την επίσκεψη του τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

htsotakis-xoudetsi-2

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

mhtsotakis

Ο κ. Μητσοτάκης φτάνοντας στην περιοχή ήπιε ρακή και υψώνοντας το ποτήρι, είπε χαρακτηριστικά: «Θα φτιάξουν όλα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

xoudetsi-mhtsotakis

Ουσιαστικά και στην Κρήτη θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές έχουν τυποποιηθεί.

gkandemis
mhtsotakis-kriti

Επί της ουσίας, ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στο νησί, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε, ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

Ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών

Και ενώ η γη συνεχίζει να τρέμει οι μηχανικοί της Κρήτης και της Αθήνας που έσπευσαν στο Αρκαλοχώρι έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών και πραγματοποιούν αυτοψίες σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές προκειμένου να αποφανθούν εάν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα ή όχι.

Eιδικότερα, στην Κρήτη και στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό βρίσκεται ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επίσης, ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών , εκτός από κατοικίες, σε επαγγελματικούς χώρους,  δημόσια κτήρια, σχολικές μονάδες και κέντρα υγείας των πληγεισών περιοχών στον δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Σήμερα ενισχύθηκε το δυναμικό (20 είχαν μεταβεί χθες) και ο αριθμός των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανήλθε σε 56:

– 10 μηχανικοί του ΟΑΚ ΑΕ

– 6 μηχανικοί της ΚΤΥΠ ΑΕ

– 40 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Και στο Ηράκλειο όμως, εκτός από το Αρκαλοχώρι, μεταβαίνουν συνεργεία για αυτοψίες σε δημόσια κτίρια.

Ο πρωινός ισχυρός μετασεισμός κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές που επεκτείνουν τις αυτοψίες και σε κτίρια του Ηρακλείου, προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια.

Στο Ηράκλειο Χρήστος Παππας και Νίκος Ζαχαριάδης

Στο Ηράκλειο βρέθηκαν επίσης σήμερα ο Χρήστος Παππας και Νίκος Ζαχαριάδης. Συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους φορείς του Αρκαλοχωρίου παρουσία και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

klimakio
klimakio-arkaloxvri
riza-arkaloxwri-2

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στους πολίτες και θα πιέσει την κυβέρνηση για να δοθούν μέτρα στήριξης για να απαλύνει η πολιτεία τον πόνο που δημιούργησε η φυσική καταστροφή», δήλωσαν χαρακτηριστικά. «Να ξεκινήσουν άμεσα η αποζημιώσεις και η αποκατάσταση των ζημιών».

arkaloxwri-klhmakio
syriza-arkaloxvri

cretapost.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ