Κατατέθηκε στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Petite Perle 300×250

Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη όπου θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημειώνεται ότι η ελληνογαλλική συμφωνία αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια σήμερα από την Γερμανία. Το υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων»

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ικανοποίηση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Και η οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, σύμφωνα με το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίηση από πλευράς ΗΠΑ για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες.

Η Τουρκία αντέδρασε, όπως ήταν ευνόητο, με οργή στη συμφωνία με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ