Η συμφωνία με τη Γαλλία έφερε εκνευρισμό στην Άγκυρα και τον Ερντογάν

Petite Perle 300×250

Υστερα από 16 χρόνια η Γερμανία μπαίνει στη μετά τη Μέρκελ εποχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν την παρουσία τους και στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης της παγκόσμιας στρατιωτικής δραστηριότητάς τους, την ώρα που η Τουρκία διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης και η Ρωσία καραδοκεί.

Γι' αυτό και η Γαλλία, η οποία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνει ότι και θέλει και μπορεί να καλύψει το κενό που δημιουργείται σε όλα τα επίπεδα.

Υπό το πρίσμα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, που προκάλεσε τη νευρική αντίδραση της Αγκυρας, η οποία εμφανίζει τις γνωστές αναθεωρητικές τάσεις ενός Νεοοθωμανισμού του Ερντογάν, που συνεχίζει να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για την αγορά των γαλλικών φρεγατών, που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, είναι μια επιλογή κομβικής πολιτικής και διπλωματικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία θωρακίζεται αμυντικά και παράλληλα ενισχύει τη στρατηγική συμμαχία της με την παραδοσιακή φίλη και σύμμαχο Γαλλία.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ, με ρήτρα που προβλέπεται στο άρθρο 2 της συμφωνίας, προβλέπεται η αμοιβαία συνδρομή των δύο χωρών σε περίπτωση απειλής από τρίτη χώρα και συγκεκριμένα ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Από την άλλη, είναι σαφές ότι οι Μητσοτάκης και Μακρόν, πέρα από την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ανοίγουν τον δρόμο για την αναγκαία αναβάθμιση της Ε.Ε. σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς η Ευρώπη, ενώ έχει τεράστια οικονομική ισχύ, υστερεί δραματικά στο πεδίο της ενιαίας διπλωματίας και της αμυντικής ισχύος.

Η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και παράλληλα διευρύνει τις συμμαχίες της στην περιοχή, όπου η προκλητική δράση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και τρίτων χωρών, έχει κλιμακωθεί, ύστερα και από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Γι' αυτό και ο εκνευρισμός του Ερντογάν είναι φανερός.

πηγή: Έντυπη έκδοση Ελεύθερου Τύπου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ