Γερμανία: Πάνω από 17 δισ. ευρώ κόστισε η αποστολή στο Αφγανιστάν

Petite Perle 300×250

Περισσότερο από 17 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε στη Γερμανία η 20ετής αποστολή της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διεθνή αποστολή ISAF, στην Επιχείρηση Διαρκής Ειρήνη (OEF) και στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης (RSM) από το 2001 έως και την 31η Αυγούστου 2021 διατέθηκαν από το ομοσπονδιακό υπουργείο 'Αμυνας περίπου 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε σχετική απάντηση του υπουργείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δαπάνησε 2,48 δισεκατομμύρια, το υπουργείο για την Αναπτυξιακή Βοήθεια 2,46 δισεκατομμύρια και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας 33 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Απόρρητα παραμένουν τα κονδύλια τα οποία διέθεσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ακριβότερη περίοδος ήταν μεταξύ των ετών 2010 και 2012, ενώ όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν υπάρχει σύγκριση με το κόστος άλλης αποστολής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, συνεχίζει το ZDF, στο εσωτερικό της χώρας, τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε τρεις φορές το κόστος του προγράμματος ψηφιακής μετάβασης για τα σχολεία ή σε δυόμιση φορές το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου του Βερολίνου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ