Οι οικίσκοι είναι στο δρόμο… το Αρκαλοχώρι είναι ανέτοιμο!

Petite Perle 300×250

Εντός 10 ημερών, εκτιμά ο υπουργός, ότι θα ξεκαθαρίσει το "τοπίο" γύρω από τα επόμενα βήματα

Με ελικόπτερο έφτασε στην Κρήτη λίγο μετά τις 11.30 το πρωί και μετέβη στο Αρκαλοχώρι, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Λευτέρη Αυγενάκη μετέβη στο Επιχειρησιακό Κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή, όπου και συναντά αυτή την ώρα τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Μινώα, Μ. Φραγκάκη, μαζί με φορείς της περιοχής. 

Στον κ.Στυλιανίδη γίνεται ενημέρωση για τα θέματα της διαμονής, της σίτισης και της μετεγκατάστασης των πληγέντων και συζητούν τα επόμενα βήματα. Όπως είπε ο υπουργός, "σε 10 ημέρες θα ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα για το πως θα γίνουν τα επόμενα βήματα", ενώ για τους οικίσκους που αναμένονται στο Αρκαλοχώρι και γίνεται μάλιστα και προετοιμασία του χώρου όπου θα εγκατασταθούν, ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι "υπάρχει θέμα παγκοσμίως" και πως γίνεται "μια μεγάλη προσπάθεια, να βρούμε ό,τι χρειάζεται".

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Περιφέρεια σε συνεργασία με επιχειρηματίες θα δώσουν 15 οικίσκους, ενώ άλλους 30 θα αγοράσει η Περιφέρεια. "Το θέμα είναι να τους βρείτε" – είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ίσως και απόψε να φτάσουν στο Αρκαλοχώρι 35 οικίσκοι. 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ.Στυλιανίδη είναι το ότι "δεν υπάρχουν χώροι να τους αφήσουμε". Ως εκ τούτου πρόσθεσε "καλύτερα να περιμένουμε". Αναφορικά με τις υποδομές, στις οποίες δίνεται και βάρος, ανέφερε πως 15 σχολεία αναμένεται να έλθουν άμεσα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου θα μεταφερθούν το 1ο και το 2ο δημοτικά σχολεία του Αρκαλοχωρίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι στο 2ο δημοτικό δεν υπάρχει θέμα στατικότητας, μπορούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις και εντός 15 ημερών να επαναλειτουργήσει. Όσο για το Λύκειο της περιοχής θα λειτουργήσει στην αυλή του Δημοτικού.

Ο Υπουργός, μάλιστα, ζήτησε να τον ενημερώσουν για τους χώρους όπου θα εγκατασταθούν οι προσωρινές αίθουσες, προκειμένου οι οικίσκοι να μεταφερθούν απευθείας στα σημεία αυτά.

"Ό,τι βοήθεια θέλουν, θα την έχουν από εμάς" – ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.


Μη κατοικήσιμα 3.812 κτίρια

Ο υπεύθυνος των αυτοψιών που διενεργούνται στις σεισμόπληκτες περιοχές, Αντώνης Γιαννούτσος ανέφερε πως έχουν διενεργηθεί 6.348 αυτοψίες από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι 2.536 κτίρια είναι κατάλληλα ενώ 3.812 μη κατοικήσιμα. Όπως είπε ο ίδιος, στο δήμο Μινώα έχει ελεγχθεί το 70% των κτιρίων. 

Σεισμός στην "υποδοχή"

Εν τω μεταξύ, την ώρα της άφιξής του, άλλη μια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή. Ο σεισμός, εντάσεως 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.37 με επίκεντρο τα 5 χλμ ΝΝΔ του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.

σεισμός
στυλιανίδης
στυλιανίδης

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ