Ηράκλειο: «Ανάσα» για τους επιχειρηματίες της εστίασης τα νέα μέτρα

Petite Perle 300×250

– Με το βλέμμα στραμμένο στον… χειμώνα

Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας τέλος, καθώς το «κόκκινο» σε περιοχές του επιδημιολογικού χάρτης δεν θα συνοδεύονται από περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται από την εστίαση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA , η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, ανέφερε πως ο τουρισμός βοήθησε πολύ φέτος και δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα. «Βοήθησε αρκετά για τους δύο μήνες που υπήρχε έντονη κινητικότητα, υπάρχει ανησυχία για το χειμώνα όμως, με τις εξαγγελίες του υπουργού παίρνουμε μια ανάσα. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο της εστίασης. Δείχνει ότι ο χειμώνας θα βοηθήσει να δουλέψουμε καλύτερα και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας που δεν ξέραμε τι θα γίνει τόσο καιρό. Εμείς σαν κλάδος στηρίξαμε όσο μπορούσαμε την κατάσταση και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θέλω να πιστεύω ότι και ο κόσμος θα νιώσει καλύτερα και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να διασκεδάσει. Είναι κάτι θετικό, το σημερινό και ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι σε καλό βαθμό οι ανακοινώσεις και το ποσοστό των ανεμβολίαστων εργαζομένων στον κλάδο είναι πολύ μικρό. «Δεν ισχύει ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί. Έχουμε κάνει μεγάλη παρέμβαση και στους ίδιους αλλά και γενικότερα στον εμβολιασμό γιατί είναι εκτεθειμένοι με τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης τόνισε πως η φετινή τουριστική σεζόν ήταν πολύ καλή. «Μετά από 1,5 χρόνο τα οικονομικά δεδομένα που έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις είναι υψηλά. Αν σταματήσει η οικονομία τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες θα είναι πολλά. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λεκάκης ανέφερε πως το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2020. «Το 2019 ήταν πολύ καλή η τουριστική σεζόν. Τώρα αυτή τη στιγμή είχαμε μια καλή τουριστική σεζόν, όσο κρατήσει και θα κρατήσει ακόμη. Υπήρχε ένα παράδοξο λόγω της πανδημίας και του φόβου που επικρατούσε στους επισκέπτες του νησιού, να έχουμε μια διασπορά του κόσμου προς τα έξω. Ο κόσμος κινήθηκε, επισκέφθηκε την αγορά, τα μαγαζιά και άφησε χρήματα που δεν περιμέναμε σε πολλούς κλάδους».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, ανέφερε πως έχει γίνει μια τεράστια καμπάνια στους εργαζομένους στην εστίαση. «Πιστεύουμε ότι 8 στους 10 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι συνάδελφοι κάνουν τα rapid, οι χώροι εργασίας στο Ηράκλειο είναι ασφαλείς και τα μέτρα που ήρθαν σήμερα είναι αυτά που ζητούσαμε, σε ένα Ηράκλειο που ήταν σε τοπικό lockdown 40 ημερών. Αναρτήσαμε τα σήματα, να περνούσαμε όμως και στην ουσία. Μετά από μια ταλαιπωρία 40 ημερών ήρθαν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ζημίωσαν τους εργαζόμενους και ειδικά τα κέντρα Νυχτερινής Διασκέδασης».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ