Τζανάκης: Στην Κρήτη θα πάμε καλά-Τι λέει για την γ΄ δόση του εμβολίου

Petite Perle 300×250

«Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά» ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης από τους 157 διασωληνωμένους στη Βόρεια Ελλάδα, μόλις οι 3 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Είχαμε το περιστατικό της εγκύου που είναι σώθηκε παρά τρίχα στο Ηράκλειο. Πρόσφατα χάθηκε και ένας 41χρονος, νεαρός άνθρωπος πατέρας τεσσάρων παιδιών, τελείως αναίτια. Είχαν αρρωστήσει τα παιδιά και η γυναίκα του. Είναι μια κατάσταση που την έχουμε ζήσει».

Πρόσθεσε δε, πως το εμβόλιο είναι σωτήριο στην βαριά νόσο και σε μεγάλο βαθμό στη μόλυνση και τη μετάδοση. «Όλοι γνωρίζουμε πλέον, δεν δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι δεν γνωρίζουμε. Οι άνθρωποι που φοβούνται μπορούμε να διασκεδάσουμε τους φόβους τους αλλά ορισμένοι κοινωνικοί παράγοντες είναι σημαντικοί».

Για ακόμη μια φορά, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην εκκλησία λέγοντας πως έγινε μια προσπάθεια με τους εμβολιασμούς με τον πάτερ Ανδρέα Καλλιοντζάκη, όμως οι προσπάθειες έμειναν στάσιμες. «Υποτίθεται θα κάναμε διάφορα πράγματα, για να υπάρξει μια συνέχεια. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα μοναστήρια κάνουν πολύ κακή δουλειά. Οι ηγούμενοι και οι μοναχοί διατυμπανίζουν απίστευτα πράγματα περί σατανάδων μέσα στα εμβόλια. Θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει και ο κόσμος θα πειστεί να εμβολιαστεί».

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη για τους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως θα έπρεπε να είμαστε πιο συγκρατημένοι. «Να δώσουμε ελευθερίες αλλά όχι ελευθερίες ξεσαλώματος και χαλαρότητας  σε βαθμό επικινδυνότητας. Καλό είναι να ξέρουν οι πολίτες ότι μπορούν να μολυνθούν ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι και να μολύνουν και άλλους. Καλό είναι να προσέχουμε πολύ σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Συντεταγμένα και με μεγάλο συντονισμό, μπορούμε να πάμε άνετα οι εμβολιασμένοι. Πρέπει να εμβολιαστεί σύσσωμος ο εργαζόμενος κόσμος στην εστίαση. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι εμβολιασμένοι σε ένα εστιατόριο και αυτός που τους φροντίζει να είναι ανεμβολίαστος. Θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Θα ήθελα να είμαστε πιο συγκρατημένοι σε αυτό που λέμε ελευθερία».

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων«αυτό που υποστηρίξαμε και ήμασταν οι μοναδικοί, είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι τα σχολεία θα αφήσουν αποτύπωμα στην πανδημία. Το είχαμε πει, διότι μπορεί να μην αφήσουν αποτύπωμα για τον εξής απλούστατο αλλά σοβαρό επιδημιολογικό λόγο. Υποκατέστησε μια χαλαρότητα από μια φορμαρισμένη και επιτηρούμενη κινητικότητα και επιστροφή στην καθημερινότητα με επαφές που επιτηρούνται. Είναι επιβλεπόμενες με πολλά τεστ, επομένως όχι μόνο δεν είδαμε επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών αλλά είδαμε και μια μικρή μείωση και σταθεροποίηση».

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, λέγοντας πως το Λασίθι και τα Χανιά είναι κίτρινα, επομένως είμαστε κάτω από 150 κρούσματα ανά 14 ημέρες ανά 100 χιλ. «Πολύ κοντά βρίσκεται και το Ηράκλειο αλλά είχαμε μια σταθεροποίηση. Δεν δείχνει τάση να πέσει προς τα κάτω. Το Ρέθυμνο έκανε ένα μικρό πισωγύρισμα τις προηγούμενες ημέρες ενδεχομένως εκεί αντανακλούν τα λύματα και όχι σε νέα επιδείνωση. Θα περιμένουμε να το δούμε, θα το δούμε εγώ πιστεύω ότι πάμε καλά στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στην Κρήτη θα πάμε καλά καθώς θα εκλείψει η κινητικότητα των τουριστών και τα ανοίγματα τα πολλά. «Θα μαζευτούμε μέσα, θα πάμε στις ταβέρνες αλλά δεν θα έχουμε το μεγάλο άνοιγμα όπως με τον τουρισμό. Έχουμε όλες τις προοπτικές να κάνουμε μια έξαρση διαχειρίσιμη όπως και πέρσι το φθινόπωρο, που πέρασε χωρίς να μας ακουμπήσει».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην γ' δόση λέγοντας πως πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά τα άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών. «Η γ' δόση επαυξάνει την πιθανότητα να μην κολλήσεις καν. Σημαντικότερο είναι να μην διασωληνωθείς και χάσεις τη ζωή σου, συνεπώς είναι μια ασφαλής διαδικασία. Μια τρίτη αναμνηστική δόση, θα διευκολύνει να πέσουν οι πανδημικοί δείκτες και να ζήσουμε μια πιο ελεύθερη κανονικότατη».

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ