Ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2021-2027

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Συνεπείς για μια ακόμη φορά στη δέσμευσή μας για ουσιαστική και δημιουργική παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, δώσαμε ως παράταξη τη στήριξή μας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2021 -2027, με την παρουσίαση των θέσεων μας από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Λευτέρη Κοπάση.

Επισημαίνουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης μετά τα τόσα κοινοτικά πλαίσια στήριξης δεν έχει ακόμη πετύχει το απαραίτητο άλμα ανάπτυξης. Εκείνο το άλμα που θα της επέτρεπε την απεξάρτηση από το καθεστώς των ενισχύσεων και την ένταξή της στις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης όπως το αξίζει η Κρήτη και δικαιούνται οι Κρητικοί.

Για την παράταξή μας, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 21-27 θα πρέπει να εξειδικεύεται στις αναπτυξιακές ανάγκες του Νησιού και να εδράζεται στα τοπικά πλεονεκτήματα. Υπογραμμίζουμε την κρισιμότητα της επαρκούς προετοιμασίας, ώστε να αξιοποιεί αντί απλώς να ξοδεύει τους διατιθέμενους οικονομικούς πόρους.

Θέτουμε, επομένως, ως κριτήριο επιτυχίας, το οποίο και θα παρακολουθούμε, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας κι όχι απλώς και μόνο της απορροφητικότητας και ως συγκριτικό στοιχείο απόδοσης την επίτευξη ταχύτερων ρυθμών υλοποίησης έναντι των άλλων Περιφερειών.

Στο ευρύτερο αναπτυξιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται συνολικά η χώρα, είναι ακόμη κρίσιμο  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 21-27 να συνδυαστεί με τους πόρους και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη στο νησί μας θα διασυνδεθεί με το συνολικό εθνικό σχέδιο, αποκτώντας γερές βάσεις και προοπτική. Θεωρούμε ακόμη αυτονόητο τον συντονισμό του με τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί όπως ο ΒΟΑΚ, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση.

Θα είμαστε δίπλα στη μεγάλη προσπάθεια και την μεγάλη ευκαιρία σχεδιασμού, εξειδίκευσης και υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 21-27 με αυστηρή κριτική και στοχευμένες προτάσεις στο πλαίσιο της δομικής αντιπολίτευσης που ασκούμε με υπευθυνότητα προς όφελος του τόπου μας. Η θετική μας ψήφος είναι ταυτόχρονα ψήφος αναγκαιότητας  για την αξιοποίηση μιας ακόμη ευκαιρίας, ώστε η Κρήτη να βρεθεί σε τροχιά ουσιαστικής και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. 

Related Articles