Αγώνας δρόμου για τη μεταφορά και στέγαση των σεισμόπληκτων κατοίκων του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Petite Perle 300×250

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επιστροφή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία

Αγώνας δρόμου για τη μεταφορά και στέγαση των σεισμόπληκτων κατοίκων του δήμου Μινώα Πεδιάδος στους οικίσκους .

Η δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδος μάλιστα ετοιμάζει πυρετωδώς το χώρο όπου θα στηθούν οι οικίσκοι βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται.

Όπως χθες έτσι και σήμερα πέφτει το τσιμέντο για να στηθούν πάνω οι λυόμενες κατασκευές ενώ γίνονται και οι συνδέσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ ώστε οι πρώτοι κάτοικοι να μπουν στους οικίσκους που θα βρίσκονται απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Εκτιμάται ότι το αργότερο Κυριακή ή Δευτέρα θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους που έμειναν άστεγους με προτεραιότητα τις οικογένειες που μένουν σε σκηνές.

Προτεραιότητα να φύγουν όλοι από τις σκηνές

Σε σχέση με τους οικίσκους ο κ. Φραγκάκης δήλωσε στο cretapost: «Εγώ έχω κάνει έγγραφο για 420 οικίσκους στο Υπουργείο. Δε βλέπω όμως να παίρνουμε πάνω από 100. Θα μας δώσει και κάποιους η Περιφέρεια. Έχει δρομολογήσει να πάρει και για τους δύο δήμους Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων, περίπου 100. Αυτό μας έχει υποσχεθεί ο κ. Αρναουτάκης. Εκτός από τους 34 που παραλάβαμε πρόσφατα θα έρθουν 50-60. Πιστεύω αν πάρουμε και από την Περιφέρεια, σε πρώτη φάση θα βολευτούμε. Έχουμε και το Κλειστό, τα ξενοδοχεία. Η προτεραιότητα μας είναι να φύγουν όλοι από τις σκηνές. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, θέρμανσης, έρχεται χειμώνας».

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επιστροφή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία

Πυρετώδεις είναι και οι εργασίες για την τοποθέτηση των σχολικών λυόμενων αιθουσών. Είναι ενδεικτικό ότι γίνονται εργασίες μέχρι και τη δύση του ηλίου ώστε να γίνει γρήγορα η επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προτεραιότητα υπάρχει για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Αρκαλοχωρίου και του Θραψανού.

Ο σχεδιασμός για τα σχολεία

Ο κ. Φραγκάκης μιλώντας στο cretapost, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της δημοτικής αρχής ώστε τα παιδιά της περιοχής να μπουν άμεσα μέσα  σε αίθουσες και να κάνουν μάθημα.

«Μετά τον επανέλεγχο των σχολικών κτιρίων βγήκαν τέσσερα σχολεία είχαν κριθεί κίτρινα. Εκεί θα επιδιορθωθούν οι βλάβες ώστε να γίνουν λειτουργικά. Για αυτό πάμε τις λυόμενες σε σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν εύκολα και γρήγορα.

Θα πανε λοιπόν στο κολυμβητήριο και θα εξυπηρετήσουμε τα δύο δημοτικά.

Το ένα δημοτικό είναι εύκολα κατασκευάσιμο, το άλλο είναι πιο δύσκολη περίπτωση (το 1ο δημοτικό σχολείο).

Μας έχουν ζητήσει 16, 17 αίθουσες και αυτό που θα γίνει είναι να πηγαίνουν εναλλάξ οι μαθητές πρωί- βράδυ ώστε να προλάβουμε σε ένα μήνα να φτιάξουμε το δεύτερο και να μπούμε σε μία κανονικότητα.

Με αυτές τις αίθουσες πάντως θα εξυπηρετήσουμε και τα δύο δημοτικά.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Είναι προτεραιότητα μας να μπουν τα παιδιά σε αίθουσες και να κάνουν μάθημα», δήλωσε ο δήμαρχος.

Κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων – Με διαδικασίες fast track

Σήμερα, ξεκινούν οι διαδικασίες σύνταξης πρωτοκόλλων αυτοψίας επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτισμάτων από το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να γίνει ακόμα πιο γρήγορα η διαδικασία για την κατεδάφισή τους.

Όταν ολοκληρωθεί η σύνταξη των πρωτόκολλων θα σταλούν στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για γνωμοδότηση προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι και να προχωρήσουν με fast track την κατεδάφιση.

Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον σεισμό

Εν τω μεταξύ άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, καθώς χθες πιστώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ποσό συνολικού ύψους 5.420.517,97 ευρώ σε 414 δικαιούχους (μοναδιαίοι ΑΦΜ) της Κρατικής Αρωγής.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr ενεργοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη.

Οι πληγέντες έχουν τη δυνατότητα, με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου. Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί καθοριστικά από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σε δεύτερη φάση τις επόμενες εβδομάδες, η πλατφόρμα θα επεκταθεί και για τους πληγέντες στις λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό, παράλληλα με την πρόοδο των αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές.

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ