Με μαντινάδες και δώρα υποδέχτηκαν οι Ανωγειανοί τη Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου

Petite Perle 300×250

Δήλωσε ενθουσιασμένη από τη φιλοξενία

Θερμότατης υποδοχής έτυχε στα Ανώγεια, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", κατά την επίσκεψη της, σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, με αφορμή την ένταξη του "Σχολείου των Αστεριών" στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ "Αντώνης Τρίτσης", σε ένα κονδύλιο που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, στον χώρο του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.

Η κ.  Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υποσχέθηκε να βρεθεί ξανά στα Ανώγεια, όταν το έργο ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι κύριο μέλημα της επιτροπής είναι οι άνθρωποι της ενδοχώρας και όχι των μεγάλων πόλεων, καθώς σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται το "πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας." όπως τόνισε.

Την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μαζί με τον πρώην Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μεταξύ άλλων στα Ανώγεια βρέθηκαν σήμερα ο Αθανάσιος Κανταρτζής γενικός διευθυντής λειτουργίας της "Επιτροπής 2021", ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα Βασίλης Χαμανδάρης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης Νίκος Ξυλούρης και Νίκος Σκουλάς, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανόλης Ψαρουδάκης, η συνεργάτιδα της "Επιτροπής 2021" Κάτια Πετροπούλου, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος και άλλοι.

Αρχικά η κα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, επισκέφθηκε το δημαρχείο Ανωγείων με τον δήμαρχο να της χαρίζει μια παραδοσιακή βούργια και εκδόσεις του δήμου, ενώ δώρα προσέφερε και στον κ. Κανταρτζή και την κα Πετροπούλου. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε την επιτροπή 2021 καθώς όπως τόνισε, "παρασκευή πρωί κάναμε την αίτηση, το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε εγκριθεί", καταλήγοντας ότι "το Αστεροσχολείο θα είναι αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου θα τοποθετηθεί τηλεσκόπειο, και θα δίνει τη δυνατότητα της βιωματικής εμπειρίας με την παρατήρηση των αστεριών."

ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΜΠΕΡΚΗ

Έξω από το δημαρχείο, ο γνωστός Ανωγειανός μαντιναδολόγος, Γιώργης Μπέρκης, της αφιέρωσε τις παρακάτω μαντινάδες:

Η λάμψη του προσώπου σου, σήμερα μας θαμπώνει,

γιατί δεν την ελάττωσαν στο πέρασμα οι χρόνοι.

======================================

Σ' αυτό τον τόπο αετοί, θεοί κι αντάρτες ζούνε,

για αυτό και είναι τυχεροί, όσοι τόνε πατούνε.

=================================

Εάν κλωνοποιήσουνε κι αλλάξουνε τη φύση,

δώσε το dna σου, η ομορφιά μη σβήσει.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

"Αυτή τη χρονιά επικοινωνήσαμε με την κοινωνία με πάρα πολλούς σκοπούς. Να δούμε πόσο ώριμοι είναι να σκάψουν πίσω τα χρόνια που πέρασαν. Πόσο ώριμοι είναι να καταλάβουν ότι τόσο τα θετικά όσο και

τα αρνητικά μας δίνουν κάτι για το μέλλον και να κάνουν κάτι για τα επόμενα χρόνια. Είμαι στο Ρέθυμνο, όπου και οι τέσσερις προτάσεις δήμων έχουν όχι απλά πάρει έγκριση από εμάς αλλά έχουν μπει και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση.

Έρχομαι τώρα στα Ανώγεια. Τόσο βαρύ και πλούσιο παρελθόν έκανε τους ανθρώπους να σκεφτούν με ένα επίσης στιβαρό πρόγραμμα για να συνεχίσουν στο μέλλον. Αυτό είναι το περίφημο Αστεροσχολείο. Αυτοί είναι οι διάδρομοι κάτω από τον ουρανό. Συνδυάζει την έρευνα, το Πανεπιστήμιο, νέους ανθρώπους, μεγαλύτερους ερευνητές, ευρύτερο κοινό από μεγάλους και μικρούς, ανάπτυξη του τόπου, περπατήματα κάτω από τα αστέρια και άλλα πολλά.

Αν βάλετε δε ότι αυτός ο τόπος έχει καταπληκτικά προϊόντα και για τοπική κατανάλωση αλλά και για εξαγωγή, καθώς και έχει μια ευρεία κλίμακα παράδοσης που είναι από τις μαντινάδες που με τίμησαν μόλις έφτασα, που τις φτιάχνουν στο λεπτό μόλις βλέπουν τον ξένο να φτάνει, μέχρι τα τραγούδια, ποιος δε ξέρει τον Ξυλούρη, τον Σκουλά, τον Ψαραντώνη, τον Χαιρέτη. Αυτός ο τόπος που τραγουδάει τη ζωή, τη χαρά και το θάνατο και τον χορεύει, αυτός ο τόπος λοιπόν κάνει στιβαρά βήματα μπροστά."

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΗΡΩΟ

Μετά το δημαρχείο η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο στο Αρμί, τονίζοντας την ιστορία των Ανωγείων με τα τρία Ολοκαυτώματα και πόσο ήθελε να δει την πλάκα με τα πέντε "επειδή" των Ναζί για το Ολοκαύτωμα του 1944.

Αργότερα επισκέφθηκε στο Αρμί την αίθουσα των Σκακιστικών μας Ομίλων, όπου η πρόεδρος των ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ Τζούλια Νταγιαντά την ξενάγησε, με την πρόεδρο της Επιτροπής 2021 να συνομιλεί με μικρούς σκακιστές για το πως βλέπουν αυτό το πνευματικό παιχνίδι και τι τους προσφέρει.

Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Στη συνέχεια όλοι βρέθηκαν στο Μειντάνι και αρχικά στην εκκλησία του Αι Γιώργη όπου ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης της διάβασε μια ευχή, η κα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη άναψε κεριά για αυτήν και όλη την οικογένεια της και άκουσε με ενδιαφέρον την ιστορία με τις τοιχογραφίες των "Αγίων" της Επανάστασης του 1821, όπως και για τις εξωτερικές τοιχογραφίες του Ναού.

Στο Μεϊντάνι, δυο Ανωγειανοί καλλιτέχνες, ο Γιώργης Βρέντζος και ο Γιώργης Νταγιαντάς, έπαιξαν τραγούδια με θέμα την προσφορά των Ανωγειανών στην Επανάσταση, όπως το "θρυλικό" τραγούδι του οπλαρχηγού Σταύρου Νιώτη.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΥΦΑΝΤΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ

Στο σπίτι της Βαγγελιώς Νταγιαντά, μιας υφάντρας των Ανωγείων με 70 χρόνια πείρας στον αργαλειό, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ενθουσιασμένη από τις δημιουργίες της, αγόρασε βούργιες και υπέροχα υφαντά για αυτήν, τις κόρες και τις εγγονές της όπως τόνισε, δηλώνοντας γοητευμένη από την υποδοχή της κας Νταγιαντά που την δέχτηκε με θερμά λόγια αγάπης, στο υπέροχο σπίτι της κατακλυσμένο από υφαντά που βρίσκεται πίσω από τον Αι Γιώργη.

Στο Μεϊντάνι στη συνέχεια τον λόγο πήραν φορείς του τόπου και πολίτες που καλωσόρισαν την φιλοξενούμενη τονίζοντας την ανάγκη του τόπου για στήριξη κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ακολούθησε επίσκεψη στον τόπο του βοσκού, όπου ο Αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοίρης της προσέφερε μια βούργια με ενημερωτικό και άλλο υλικό για την προσπάθεια την "androidus project tank" να αποτυπώσει την τέχνη της βοσκικής και της άυλης κληρονομιάς του Ψηλορείτη.

Τραπέζι παρατέθηκε στην ταβέρνα "Γκαγκάρης", ενώ η πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε για άλλη μια φορά γοητευμένη από τις εικόνες, τις γεύσεις και τους ανθρώπους των Ανωγείων, τονίζοντας ότι σύντομα θα ξαναβρεθεί στον τόπο μας.

ΑΝΩΓΗΡεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ