Συντυχάκης- Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από τον σεισμό στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Μέχρι τις 7 Οκτώβρη είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτίρια εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν «κατοικήσιμα» τα 4.122 και «μη κατοικήσιμα» τα 5.205 και χιλιάδες κάτοικοι είναι άστεγοι. 

Τεράστια είναι η καταστροφή στους μικρούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές όχι μόνο αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας και ενημέρωσης για το τι μέλει γενέσθαι, αλλά διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και γραφειοκρατία. 

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες και με χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

  • Έκτακτη επιχορήγηση – οικονομική ενίσχυση (ειδικού σκοπού) στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας, ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα στο ύψος των αναγκών για όλους τους πληγέντες. Για αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. 
  • Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 όλων των πληγέντων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Για να μην επιστραφούν τα χρήματα της "επιστρεπτέας προκαταβολής" από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. 
  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και για την αποζημίωση όλων των πληγέντων από το σεισμό της 27/9/2021 και μάλιστα για το 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πληγέντες (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και σε τι χρονικό διάστημα; Να μην εξαιρεθούν οι ζημιές από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου. 
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης (έκτακτης και τακτικής)  προς τους δήμους για να ανταποκριθούν στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στους δήμους και την επιπλέον πρόσληψη προσωπικού (μηχανικούς, τεχνικούς, κ.ά.) για την ενίσχυση των υπηρεσιών πολεοδομίας, τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ