"Αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει όλες τις δυτικές δυνάμεις" -Εργκιούν Μπαμπαχάν

Petite Perle 300×250

Για την ελληνοτουρκική κρίση, την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο OPEN ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Εργκιούν Μπαμπαχάν.

"Αν η Τουρκία προσπαθήσει να κάνει κάτι εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου, η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή αντίδραση και των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν θέλει η Τουρκία να ενοχλήσει τη Κύπρο."

"Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Μη ξεχνάτε ότι η Μέρκελ δεν είναι πια στην εξουσία, οπότε δεν υπάρχει πια η "μεγάλη αδελφή" του Ερντογάν που πάντα τον προστατεύει."

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ήταν αρνητικός. Όπως πιστεύει, θέλει απλά η Τουρκία να προκαλεί με τέτοιες μικρές πράξεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρει, "Θέλει να προκαλεί κάνοντας μικρές κινήσεις. Πιθανότατα θα συνεχίσει να κάνει τέτοιες κινήσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ γνωρίζει τον κίνδυνο αυτής της πολιτικής επιλογής. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο."

"Ο Χουλουσί Ακάρ είναι συντηρητικός εθνικιστής, αλλά παράλληλα είναι ρεαλιστής. Γνωρίζει ότι αν κάνει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει όλες τις δυτικές δυνάμεις εναντίον της Τουρκίας.

Σημαντική θεωρεί την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, η Γαλλία θα έρθει και θα βοηθήσει. Όπως χαρακτηριστικά, "είναι σαν σενάριο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την προηγούμενη φορά η Μέρκελ τον έπεισε ότι αν ξεκινήσει μια ελληνοτουρκική κρίση, θα αντιμετωπίσει όλη την Ευρώπη και θα χάσει παταγωδώς."

Τι συμβαίνει με την υγεία του Ερντογάν;

Εργκιούν Μπαμπαχάν, αναφέρθηκε και στις φήμες για τη κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας λεπτομέρειες για το ιατρικο επιτελείο που τον ακολουθεί.

"Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο νοσοκομείο στο παλάτι και οπουδήποτε πηγαίνει επιτελείο ιατρών που τον ακολουθεί. Σε όποια πόλη πηγαίνει να επισκεφθεί, υπάρχει πάντα μαζί του ιατρική βοήθεια. Ένας είδος νοσοκομειακής κλίνης στο ξενοδοχείου που θα μείνει ή σε κάποιο φορτηγό όπου πηγαίνει."

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ