Σεισμός -Σητεία -Φτωχή η μετασεισμική ακολουθία

Petite Perle 300×250

Εν αναμονή του ισχυρού μετασεισμού που θα δείξει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά βρίσκονται οι επιστήμονες οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη μετασεισμική ακολουθία φτωχή.

Μάλιστα όπως τονίζουν χαρακτηριστικά η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές και να προκληθούν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια. Ειδικότερα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης ανέφερε: «Η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν το επίκεντρο του μετασεισμού ή και των μετασεισμών να είναι πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν αρκετά αισθητοί στους κατοίκους και ενδεχομένως θα προκαλέσουν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια και γι'αυτό θέλει προσοχή».

Τσελέντης: Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι

«Αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι», τόνισε, μιλώντας στο cretapost, ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «πρόκειται για τον κύριο σεισμό ωστόσο περιμένουμε κάποιους μετασεισμούς».

Ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας ανήρτησε στη σελίδα του στο facebook έναν σεισμικό χάρτη με τους ισχυρότερους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης των τελευταίων δυο ετών. Όπως ανέφερε «Οι 3 πιο ισχυροί σεισμοί που έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο όπως και τα 6,3 Ρίχτερ που δεν συσχετίζονται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι».

Σεισμός: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – Τι προβλέπει

Σε εφαρμογή τέθηκε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.
245155250_3126357900982489_4225838939202811655_n

Οδηγίες προστασίας από σεισμούς https://www.civilprotection.gr/el/seismoi

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12.24 νότια της Ζάκρου.

untitled-1

Κλειστά τα σχολεία σε Σητεία και Ιεράπετρα

Κλειστά θα παραμείνουν για σήμερα Τετάρτη τα σχολεία και οι υπηρεσίες του Δήμου Σητείας και Ιεράπετρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο καθώς επίσης και κατολισθήσεις στο εθνικά και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης στο cretapost, τα συνεργεία ήδη εργάζονται πυρετωδώς για την απομάκρυνση των βράχων και καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν και πάλι οι δρόμοι σε κυκλοφορία.

Στην περιοχή θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Πηγή: cretapost

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ