Στις ΗΠΑ ο Δένδιας – Υπογράφεται η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Petite Perle 300×250

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου θα συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο κ. Δένδιας θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Μάλιστα απόψε ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen ενώ θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. 

Το απόγευμα της Πέμπτης οι υπογραφές

Ο κ. Δένδιας αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρημένες συνομιλίες. Έπειτα στις 16:45 θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Οι αμερικανικές δεσμεύσεις

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Οπως πληροφορείται το «protothema.gr», εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

belharra_fregates_xr

Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσινγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: protothema

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ