Τσίπρας στο Αρκαλοχώρι – Να μην ερημώσει η περιοχή και να μην αφεθούν στη τύχη τους οι άνθρωποι

Petite Perle 300×250

Στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε σήμερα το Αλέξης Τσίπρας με σκοπό να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και την αγανάκτηση των συνανθρώπων μας.

Δίνοντας μια ολιγόλεπτη συνέντευξη, τόνισε να μην εγκαταλειφθεί η περιοχή, να μην ερημώσει αλλά φυσικά να μην αφεθούν οι άνθρωποι στη τύχη τους.

"Το κρίσιμο για τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και όλων των άλλων χωριών εδώ στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και να μην ερημώσουν, διότι δυστυχώς σε ότι αφορά τις απαραίτητες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις η γραφειοκρατία είναι ανίκητη ακόμα αρκετές μέρες μετά το σεισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εδώ στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν. η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είμαι μη κατοικήσιμες . Και δυστυχώς σε ότι αφορά τις απαραίτητες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις η γραφειοκρατία είναι ανίκητη ακόμα και αν είναι πλέον με ψηφιοποιημένη μορφή.

Είναι κρίσιμο λοιπόν να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων. Επέλεξα να μην έρθω τις πρώτες μέρες, όπου πράγματι περάσανε σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, διότι τις πρώτες μέρες είναι λίγα τα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς.

Το κρίσιμο είναι τώρα να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή εδώ στην τύχη της να μη γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά.

Το νέο ΦΕΚ

"Κρατάω ως κρίσιμο θέμα αυτό που μου είπαν οι κάτοικοι, ότι βγήκε ένα νέο ΦΕΚ που στην πραγματικότητα αναιρεί τις αποζημιώσεις που αρχικά οι κάτοικοι εδώ στην περιοχή σεισμόπληκτοι δικαιούνται.

Αυτό το ΦΕΚ πρέπει να αναιρεθεί και η αρχική εκτίμηση της πλήρης αποκατάστασης όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσει."

Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

"Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω και θεωρώ ότι είναι κρίσιμο, είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα, αυτοί πώς θα ζουν; Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης για αυτούς τους ανθρώπους εργαζόμενους και μικρούς μεσαίους επιχειρηματίες μέχρις ότου αποκατασταθεί η κανονικότητα."

Αποκατάσταση ζημιών

"Τρίτον θα έχω επαφή βεβαίως και με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη,  διότι πρέπει να γίνει ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών. Να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών  σε άλλους χώρους ενδεχόμενους δίπλα στην περιοχή που έχει υποστεί αυτές τις ζημιές."

Τα σχολεία

Τελευταίο αλλά όχι ύστατο, συνάντησα νέα παιδιά, μαθητές λυκείου, γυμνασίου, δημοτικού κυρίως τα παιδιά της Γ' Λυκείου με  ένα απολύτως εύλογο και αυτονόητο αίτημα να μην κάνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλεδιασκέψεις,  να μην τελειώσουν το γυμνάσιο το λύκειο χωρίς να έχουν κάνει μαθήματα δια ζώσης και ιδίως τα παιδιά της τρίτης λυκείου.

"Για τα παιδιά της Γ' Λυκείου λοιπόν θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα του υπουργείου ώστε να ισχύσει ότι ίσχυσε και σε  άλλες σεισμόπληκτες περιοχές σε σχέση με τη μοριοδότηση τους για την είσοδο στα πανεπιστήμια και για όλα τα παιδιά της περιοχής και τα δύο σχολεία το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα δια ζώσης μαθήματος, ακόμα και για ένα διάστημα μέχρι να γίνουν οι αποκαταστάσεις στα σχολεία, σε οικίσκους οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τους μαθητές να κάνουν δια ζώσης μάθημα."

"Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ανθρώπων και της καθημερινότητας τους, όχι ένα απλό πέρασμα, μία τσικουδιά και μετά να την ξαναδεί μετά από ενάμιση χρόνο και επαναλαμβάνω το κύριο για την περιοχή είναι να μην εγκαταλειφθεί να μην έρημος και θα δώσουμε μαζί τη μάχη ώστε να το καταφέρουμε."

"Άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το βλέπεις"

"Η αλήθεια είναι ότι είχα ακούσει και είχα διαβάσει για τις μεγάλες ζημιές για τον καταστροφικό σεισμό, αλλά είναι άλλο να το βλέπεις δια ζώσης και άλλο να το διαβάζεις να το ακούς, αλλά νομίζω ότι ήταν μέσα στη μεγάλη ατυχία τους οι κάτοικοι της περιοχής ήταν τυχεροί που σεισμός έγινε σε ώρα που οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν εκτός οικιών, διότι ιδιαίτερα τα λιθόκτιστα κτίρια έχουν σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί. Είναι λοιπόν μία εικόνα πραγματικά πολύ δυσάρεστη, όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Το ζήτημα είναι να βρίσκεται η πολιτεία δίπλα στους ανθρώπους, στους σεισμόπληκτους, προκειμένου να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε γρήγορα να γίνουν οι επισκευές αλλά να φροντίσουν για την επιβίωση και την καθημερινότητά τους, το εισόδημά τους. Αυτό είναι που οφείλει να κάνει η πολιτεία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προφανώς υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας."

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ