Παρέμβαση Μανώλη Συντυχάκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών – Αστερουσίων

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτής και περιφερειακός Σύμβουλος, παραβρέθηκε στο δια ζώσης δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων που έγινε τη Παρασκευή 8/10/21. Έπειτα από την ενημέρωση του δημάρχου, Μ. Κοκοσάλη, για τη κατάσταση του Δήμου σχετικά με τους σεισμούς, ο Μ. Συντυχάκης πήρε το λόγο και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα:

«Έχουν περάσει περίπου δέκα μέρες από τους σεισμούς και η κατάσταση συγκλονίζει. Σε δεκάδες χωριά οι άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να μετατρέπονται σε χαλάσματα. Χρειάζεται, εδώ και τώρα, να παρθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην ερημώσουν τα χωριά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς μήνες τώρα, με την σεισμική δραστηριότητα να είναι σε έξαρση, δεν πήρε κανένα μέτρο αντισεισμικής προστασίας, δεν έκανε καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση δεν αποτελούν επιλέξιμα έργα, με ευθύνη ΕΕ και κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.»

Επίσης, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τονίζοντας:

“Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από  το Αρκαλοχώρι είναι κοροϊδία για το λαό, αφού αποτελούν ψίχουλα. Κρίσιμο ζήτημα είναι, άμεσα και ενόψει της έναρξης των βροχοπτώσεων, που θα εντείνουν το πρόβλημα, να αποζημιωθεί ο κόσμος στο 100% των ζημιών του, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να μπορέσει να επισκευάσει τις οικίες του. Ταυτόχρονα, να εξασφαλιστούν άμεσα οικίσκοι, σε κάθε χωριό, για όλους όσους έχουν μείνει άστεγοι, μέχρι να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους. Και έχει σημασία να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους, καθώς εκεί είναι οι δουλειές τους, τα χωράφια τους, τα σπίτια τους. Εμείς καλούμε το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση, διότι έχουμε την εμπειρία και προηγούμενων καταστροφών στο Μάτι, στη Βόρεια Εύβοια, στη Σάμο, στη Καρδίτσα, εδώ στη Χερσόνησο, που η κυβέρνηση, αυτή και η προηγούμενη, άφησαν τους πληγέντες χωρίς ουσιαστική στήριξη και αποφασιστικά έργα αποκατάστασης των ζημιών. Χωρίς την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων, οι οποίοι αυτές τις μέρες έδειξαν τι πάει να πει λαϊκή αλληλεγγύη, δεν θα ήταν δυνατόν ο κρατικός μηχανισμός να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει. Καλούμε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε χωριό, να οργανώσουν τη πάλη τους, να φτιάξουν επιτροπές, να διεκδικήσουν να πάρουν πίσω τη ζωή τους, για ένα καλύτερο αύριο, στο τόπο τους.

Ο Γιώργος Γενετζάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, τόνισε:

«Η κυβέρνηση, ο δήμος, η Περιφέρεια, όλος ο κρατικός μηχανισμός γενικότερα, πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανθρώπων στα χωριά μας. Να βοηθηθούν οι αγρότες με έκτακτο επίδομα στήριξης, να βοηθηθούν οι μαγαζάτορες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Οι συνταξιούχοι, να ξαναμπούν στα σπίτια τους. Χαιρετίζουμε το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων. Επαναφέρουμε, ταυτόχρονα, το ζήτημα οι συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι, που έχουν ξεπεράσει εαυτούς αυτές τις μέρες πλάι στο μόνιμο προσωπικό των δήμων, να μονιμοποιηθούν και να διεκδικήσει η δημοτική αρχή κι άλλες προσλήψεις, καθώς βλέπουμε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητή αυτές τις μέρες. Επειδή η κατάσταση θα τραβήξει, ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ενίσχυσης, καθώς όπως παραδέχτηκε και ο δήμαρχος, τα 200.000 € της έκτακτης ενίσχυσης προς το Δήμο μας, δε φτάνουν ούτε για τα βασικά.»


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...