18 Οκτωβρίου 1937: Η φονικότερη πλημμύρα του 20ού αιώνα στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Η πλημμύρα του 1937 είχε τον µμεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών από καιρικό φαινόμενο στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα.

Σε όλη τη Βόρεια Κρήτη στις 18 Οκτωβρίου του 1937 σημειώθηκαν εντονότατες καταιγίδες µε ακραίες, κατακλυσμιαίες βροχές και µε πρωτοφανείς ζημίες. Το χειρότερο όμως ήταν ότι πνίγηκαν 16 άτομα στο Ηράκλειο. Ήταν ο µμεγαλύτερος αριθμός ανθρώπινων απωλειών από καιρικό φαινόμενο στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα. Παρά τον σχετικά ήπιο καιρό που είχε προηγηθεί στο νησί μέχρι τα μέσα του μήνα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο όμως από το "ζεστό" Λιβυκό θα προκαλούσε τόσο μεγάλη κακοκαιρία στην Κρήτη, αλλά και σε μεγάλος μέρος της Κεντρικής Ελλάδος , καθώς την επομένη ημέρα επηρεάστηκε και η Αθήνα.

18 Οκτωβρίου 1937: Η φονικότερη πλημμύρα του 20ού αιώνα στην Κρήτη

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι το ανατολικό επιφανειακό αλλά και ανώτερο ρεύμα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , τροφοδοτεί τα συστήματα , τα αποσταθεροποιεί σημαντικά και για τον λόγο αυτό δημιουργούνται "εκρηκτικές" καταστάσεις. Το βράδυ της 17ης προς 18η Οκτωβρίου και ενώ το βαρομετρικό χαμηλό ενισχύονταν και εκινείτο βορειότερα, σημειώθηκαν εντονότατες καταιγίδες µε ακραίες, κατακλυσμιαίες βροχές. Στα Χανιά (πόλη) η βροχή της νύχτας αυτής ανήλθε σε 212mm. Προκλήθηκαν ζημίες σε 56 καταστήματα (κάποια από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς) και σε 47 οικίες, πνίγηκαν ζώα ακόμα και µμέσα στην πόλη και σημειώθηκαν ζημίες σε έργα υποδομής (δρόμους, δίκτυα), ενώ το νερό σε ορισμένες συνοικίες έφθανε µέχρι την µέση περίπου του ύψους των κατοίκων. Στις περιοχές έξω από την πόλη οι ζημίες ήταν πολύ µμεγαλύτερες. Έπεσαν γέφυρες και σπίτια σε ορισμένα χωριά, παρασύρθηκαν ή κατέστησαν αδιάβατοι δρόμοι και πληµµύρισαν και όλοι οι ποταμοί της Βόρειας ακτής. Ανθρώπινα θύματα όμως στα Χανιά δεν σημειώθηκαν.

18 Οκτωβρίου 1937: Η φονικότερη πλημμύρα του 20ού αιώνα στην Κρήτη
 ΧΑΝΙΑ ΠΟΛΗ (1937) ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΜΥ (1945)

Σε αντίθεση όμως με τα Χανιά στο Ηράκλειο, οι καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες ήταν προφανώς ακόμη εντονότερες, µε αποτέλεσμα να καταστραφούν τελείως περίπου 50 σπίτια και να υποστούν ζημίες περίπου 200, ιδίως στη συνοικία των Κάτω Πατελλών από όπου περνούσε τότε χείμαρρος. Αποκλείστηκε µμάλιστα η συνοικία αυτή επειδή υπέστη καθίζηση η γέφυρα που και σήμερα υπάρχει. Λιγότερες ζημίες υπέστη η περιοχή του Γιόφυρου. Το χειρότερο όμως ήταν ότι πνίγηκαν 16 άτοµα στην πόλη. Ήταν ο µμεγαλύτερος αριθμός ανθρώπινων απωλειών από καιρικό φαινόμενο στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα.

18 Οκτωβρίου 1937: Η φονικότερη πλημμύρα του 20ού αιώνα στην Κρήτη
 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΜΕΡΙΑ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ '30) (ΕΝΕΤΙΚΗ ΟΠΛΟΘΗΚΗ)

Παρατηρήθηκε ότι από τις βροχές αποψιλώθηκε σε µμεγάλη κλίμακα το έδαφος της Βόρειας Κρήτης. Μέχρι το τέλος του µήνα το νερό της θάλασσας µέχρι το ορατό βάθος του ορίζοντα και σε όλη την έκταση της Βόρειας ακτής ήταν κόκκινο. Στις 20 του ίδιου µήνα πεντάωρη νεροποντή στην περιοχή Ακρωτηρίου προκάλεσε ακόμη εντονότερες ζημίες στα χωριά της περιοχής, παρέσυρε δρόμους και δένδρα και άνεσκαψε τάφους χρονολογούµενους, κατά τον τοπικό τύπο, από τον 12 ο αιώνα. Η περίπτωση αυτή ταιριάζει και με τις πρόσφατες πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2019 στο νησί, μόνο που τότε δεν επλήγησαν ορεινές περιοχές (η δεν έγιναν αναφορές) .

Η Εφημερίδα "Πατρίς" αναφέρει χαρακτηριστικά : " … ενώ μέχρι της 7ης απογευματινής της Κυριακής όλοι επανηγύριζαν την έλευσίν του χειμώνος, εκφράζοντες την χαράν των δια τα ευχάριστα αποτελέσματα που θα είχεν η άφθονος πρώιμος βροχή δια τας γεωργικάς καλλιεργείας, χθες εξύπνησεν η πόλις βυθισμένη εις το πένθος και την θλίψιν δια την επελθούσαν εκ των καταρρακτωδών βροχών συμφοράν." ¨

Αν παρατηρήσετε την ανάλυση του χάρτη επιφανείας παραπάνω , θα δείτε ότι και τότε υπήρχε ένας μεγάλος Αντικυκλώνας που κάλυπτε σχεδόν όλη την Ευρώπη και δεν επέτρεπε τα βόρεια συστήματα να κινηθούν νοτιότερα και να προκαλέσουν βροχές. Επικρατούσε περίπου μια περίπτωση ανάλογη με αυτή που ζούμε σήμερα και παραπονιόμαστε για τον άνομβρο καιρό που επικρατεί στη χώρα μας. Ας μη βιαζόμαστε. Άλλωστε η λαϊκή σοφία λέει : "O μήνας χάνει τα νερά, ο χρόνος δεν τα χάνει" …

Πηγή: news247.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ