Ιωαννίδης – Η Ελλάδα δεν τελείωσε με τον κορωνοιό – Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό όπλο

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Με μαραθώνιο παρομοιάζει την πανδημία ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Stanford Γιάννης Ιωαννίδης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης -που πρακτικά, όπως είπε, έχουν τελειώσει με τον ιό-, δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η πανδημία στη χώρα μας θα πάρει παράταση, λόγω προβληματικής διαχείρισης.

«Μια πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι κάτι που κάνουμε με σπριντ, ούτε με βούρδουλα. Κάποια στιγμή σε όλους τους Μαραθώνιους φτάνει το βράδυ και τελειώνει. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν μείνει στη μέση του Μαραθωνίου. Είμαστε στην ίδια κοινωνία, όποιος χάνεται, χάνεται για όλους», είπε για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, το χαρακτήρισε χρήσιμο όπλο, αλλά όχι το μοναδικό.

«Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξάρτητα ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία» τονίζει ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

«Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη στήριξη του συστήματος υγείας και να αποφεύγουμε τις μαζικές εκθέσεις, ιδίως τα ευπαθή άτομα και οι ανεμβολίαστοι.

Κορωνοϊός και γρίπη

Αναφορικά με τη γρίπη, ο καθηγητής συνέστησε να μην παραλείπουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης.

«Ο κάθε ιός έχει τον δικό του χώρο. Την χρονιά που περάσαμε η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έλθει, ήδη επανέρχεται απ’ ότι φαίνεται, δεν ξέρουμε την έντασή της. Η γρίπη κατά μέσο όρο είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό» είπε χαρακτηριστικά καθώς κάθε χρόνο 500.000 με 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη.

Μιλώντας για το πώς πλήττει τους νέους ο κορωνοϊός, με αφορμή τον θάνατο νέων ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, ο Γιάννης Ιωαννίδης εξηγεί ότι «ο κορωνοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι».

Τέλος, ερωτηθείς για το lockdown, είπε ότι είναι κακή λύση. «Ήταν καλή λύση όταν δεν ξέραμε πως να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» κατέληξε.

Πηγή: cnn.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...