Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ – Την ερχόμενη εβδομάδα πληρώνεται η προκαταβολή της επιδότησης σε αγρότες και κτηνοτρόφους

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, Τρίτη 26 ή Τετάρτη 27 Οκτωβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να καταβληθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, που και φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 600 και 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη δήλωση αυτή έκανε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελλάς, σημειώνοντας την δυσκολία του φετινής διαδικασίας λόγω πανδημίας και καταβολής μαζί με τις κανονικές πληρωμές και μιας σειράς κορονοενισχύσεων. Η προκαταβολή θα αφορά περίπου στο 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης (βασική και «πρασίνισμα») θα καταβληθεί, όπως πρόσθεσε πριν από τα Χριστούγεννα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες για τη νέα ΚΥΑ και τα μειωμένα ποσά από την κατανομή του εθνικού αποθέματος στους νέους αγρότες που χθες, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, έβγαλαν στους δρόμους τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, έκανε λόγο για αναγκαίες διορθωτικές οριζόντιες κινήσεις. Όπως σημείωσε, η κλιμακούμενη αύξηση των απαιτήσεων από το εθνικό απόθεμα οδήγησε την προηγούμενη χρονιά σε συγκεκριμένες οριζόντιες μεθοδεύσεις, ώστε να μπορούμε από τη μια να είμαστε σύννομοι με την ΕΕ και από την άλλη να καταβληθούν τα ποσά στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πρόσθεσε δε πως η νέα ΚΥΑ έρχεται να άρει στρεβλώσεις όλων των προηγούμενων χρόνων προς όφελος του πραγματικού κτηνοτρόφου. Η επίδραση της ΚΥΑ στους νέους κτηνοτρόφους, διευκρίνισε, είναι ελάχιστη, με βάση τους όρους ένταξης, καθώς το κύριο κομμάτι που καθορίζει την επιλεξιμότητα είναι το κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου.
Η μόνη επίδραση, πρόσθεσε, είναι στη μείωση του εθνικού αποθέματος που έχουν ζητήσει. Μείωση που υπολογίζεται σε 30% – 35% λιγότερα χρήματα από το εθνικό απόθεμα.

Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ανέφερε, φτάνουμε σε μια περίοδο που θα «ανοίξουν όλα τα βιβλία». Από 1/1/23 θα υπάρχει η απαίτηση έκδοσης νέων δικαιωμάτων και άρα συνυπολογισμού και εκ νέου εξέτασης της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, αναφορικά με την ενιαία ενίσχυση και στο εθνικό απόθεμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ανά την επικράτεια υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες, κάποιος εμφανιζόταν με ιδιωτική έκταση μισθωμένη για δέκα χρόνια και έπαιρνε εθνικό απόθεμα, και την επόμενη χρονιά ο ίδιος, ισχυριζόμενος ότι δεν μισθώνεται πια η ιδιωτική έκταση, ζητούσε δημόσια κατανομή. Όμως οι εκτάσεις στη χώρα είναι πεπερασμένες. Στην Κρήτη, σημείωσε, έγινε πιο έντονο το πρόβλημα καθώς υπήρξε μια κλιμακούμενη κατάσταση από το 2017 ως το 2020».

Ακατανόητος υπερδιπλασιασμός των ζώων

Έχουμε έναν υπερδιπλασιασμό στον αριθμό των ζώων που δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί, έχουμε έναν αριθμό ενηλίκων που δεν δικαιολογεί τον αριθμό των νεαρών, ανταποκρίνεται σε διπλές και τριπλές γέννες και σε πολυδημίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μελλάς. Πρόσθεσε ακόμη ότι η υπέρμετρη αύξηση οδηγεί και σε υπέρμετρη ζήτηση βοσκοτόπων.

Όπως εξήγησε: «Στην Κρήτη έχουμε μία ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Έχουμε ένα σύνολο βοσκοτοπικών εκτάσεων, γύρω στα 310 χιλιάδες εκτάρια, δηλαδή 3 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, από τα οποία τα 240.000 δηλώνονται ως ιδιωτικά. Σε όλη την Ελλάδα, με στοιχεία του 2020, έχουμε περίπου 1.300.000 εκτάρια από τα οποία μόλις 214.000 δηλώνονται ως ιδιωτικά. Ενώ οι απαιτήσεις με βάση το εθνικό απόθεμα είναι 280.000 εκτάρια στην Κρήτη να έχουμε μόλις 70 με 75 χιλιάδες εκτάρια δημόσιο βοσκότοπο να διανείμουμε. Έτσι, η Κρήτη παίρνει 205.000 εκτάρια βοσκοτόπων από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί «ασφυξία» στο σύνολο των βοσκοτόπων της επικράτειας. Αυτό ενόψει νέας ΚΑΠ θα έπρεπε να περιοριστεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο η Κρήτη να έχει πολύ περισσότερα βοσκοτοπικά δικαιώματα από τις εκτάσεις που δικαιολογούν στην περιφέρεια, πράγμα που είναι ασύμβατο με την κοινοτική διάρθρωση».

Όπως δήλωσε ο κ. Μελάς, «όλες οι προσπάθειες έχουν στόχευση να φτάσουμε στο σημείο να επωφελείται ο πραγματικός κτηνοτρόφος. Θα πρέπει να δούμε σε περιοχές υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Αν για παράδειγμα στην Κρήτη οι υπέρμετρες ιδιωτικές εκτάσεις που δηλώνονται τελικά αποδειχθεί ότι αρκετές από αυτές είναι δημόσιες, αυτές θα κατανεμηθούν εκ νέου στους κτηνοτρόφους, θα αλλάξουν το συντελεστή και θα αυξήσουν τα χρήματα που παίρνουν. Τα επόμενα χρόνια δεν είναι απαισιόδοξα, αρκεί να εξορθολογήσουμε την κατάσταση στην κατεύθυνση που πρέπει».

Πηγή: ertnews

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...