Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης – Αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν

Petite Perle 300×250

Ομόφωνο ψήφισμα  για «την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν, με τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και  των μαζικών φορέων.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, των μαζικών φορέων και του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα  (93/2021 απόφαση ΠΣ) για την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν.  

Επιπλέον, υπήρξε δέσμευση του περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: 

«Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Χανίων και όλους τους συναρμόδιους φορείς και κινήσεις πολιτών να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγήσει στην διάσωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της νεότερης ιστορίας µας και στην επανασύνδεση του µε τη σημερινή ζώσα πραγματικότητα. 

Το παρόν αποτελεί ομόφωνο αίτημα – ψήφισμα προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες µε σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη του Φρουρίου Ιτζεδίν στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού σχεδιασμού που θα ενσωματώνει τα κτίρια στο σήμερα µε σεβασμό στις μνήμες που αυτά φέρουν και µε µία προσέγγιση που θα δικαιώνει τους διαχρονικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την ευημερία αυτού του τόπου.

Να αποκατασταθεί άμεσα µε ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τους πολίτες και τη νεολαία, για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης θα συνεχίσει να διεκδικεί να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση και αναστήλωση του ιστορικού χώρου των φυλακών του Ιτζεδίν, που είναι συνδεδεμένο με ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, καθώς λειτούργησε ως φυλακή και έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές. 

Να μη χαθεί άλλος χρόνος και οι απαραίτητες ενέργειες να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης. 

Για να μπορεί, επιτέλους, το μνημείο του Ιτζεδίν, που είναι από τα πιο σημαντικά ιστορικά – πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, συνολικά της πατρίδας μας, να γίνει επισκέψιμο και να μπορεί ο χώρος του να αξιοποιείται από τον χανιώτικο λαό και τους μαζικούς του φορείς. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ