Tσιόδρας – Αποφύγαμε 8.400 θανάτους και 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ χάρη στους εμβολιασμούς

Petite Perle 300×250

Υψηλή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και κατά της μετάλλαξης Δέλτα, όπως δήλωσε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας

Στο 1/10 ή κατά 91% μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου στους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού ανέφερε πριν λίγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας ειδική έρευνα η οποία αποδεικνύει την ανοσία που αποκτά ένα άτομο μετά τη χορήγηση εμβολίου.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια παρουσιάζουν υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερο όφελος για τους ηλικιωμένους. Με το εμβολιασμό στη χώρα μας αποφύγαμε 8400 θανάτους. Επίσης σημείωσε ΄τι με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει περίπου 5560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και περίπου 5530 διασωληνώσεις

"Αν υπολογίσει κανείς επίσης το καλύτερο δυνατό σενάριο μέχρι τα μέσα Ιουλίου να είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού μας, θα είχαμε σήμερα 1200 λιγότερους θανάτους" σημείωσε επίσης ο κ Τσιόδρας.

Μιλώντας για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, ο καθηγητής με αυτή την έκτακτη εμφάνιση επιδιώκει να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού που φαίνεται να έχει βαλτώσει τους τελευταίους μήνες.

"Δύο είναι λόγοι που επέβαλλαν αυτή την ανάλυση: Η ανάγκη χώρα μας να έχει τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας εμβολιασμού και βέβαια κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις ναι μεν οι οποίες όμως οδηγούν σε παρερμηνεία σχετικά με το όφελος του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του. Πιο συγκεκριμένα όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, εμφανίζονται και κρούσματα σε εμβολιασμένου. Αυτο όμως δε σημαίνει πως τα εμβόλια δε δουλεύουν" σημείωσε ο καθηγητής.

Η μελέτη παρουσίασε δεδομένα μέχρι τις 11/10/2021. Αναλύθηκαν δεδομένα από τα σοβαρά περιστατικά της νόσου, όπως διασωληνώσεις, εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά και θανάτων. Έγινε διασύνδεση των δεδομένων με το Εθνικό Μητρώο Covid. Αναλύθηκαν όλα τα εμβόλια μαζί αλλά και το καθένα ξεχωριστά.

Υψηλότερη αποτελεσματικότητα κατά 94% στη μείωση θανάτων προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι και όπως φαίνεται από το πληθυσμό που μπορεί αν εμβολιαστεί, δηλαδή άνω των 11 ετών, στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουμε τους 3 στους 10. Την ίδια ώρα χρειάζεται και όσοι έχουν εμβολιαστεί αν προχωρήσουμε σταδιακά σε αναμνηστική δόση.

Και στο επίπεδο της τρίτης δόσης όμως έχει παρατηρηθεί μια σχετική απροθυμία κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω του ερχομού του χειμώνα και της επιδημίας της γρίπης.

Ιωάννα Παυλοπούλου

Νωρίτερα σήμερα η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Ανησυχούμε όλοι γιατί ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Όσο κρυώνει ο καιρός και μένουμε μέσα αυξάνονται τα κρούσματα», δήλωσε.

Όπως ανέφερε η γιατρός που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «βλέπουμε (να νοσούν) κυρίως νέες ηλικίες γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ μικρότερα. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός».

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία την ίδια περίοδο, πέρυσι με φέτος η Ιωάννα Παυλοπούλου επισήμανε ότι τότε το στέλεχος ήταν διαφορετικό γιατί δεν είχε την ίδια μεταδοτικότητα με το στέλεχος Δέλτα.

«Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων της Πορτογαλίας, τη χαλαρότητα των μέτρων της Σουηδίας, την ποιότητα και τον αριθμό των ΜΕΘ της Γερμανίας και την εμβολιαστική κάλυψη των βαλκανικών χωρών. Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε η παιδίατρος που βλέπει να κρούσματα από κορονοϊό να παραμένουν στη χώρα μας στα ύψη.

Πηγή: news247

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ