Σωκ. Βαρδάκης: «Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τα κενά, δημιουργεί πολυπληθή τμήματα εν μέσω πανδημίας»

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

            Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα κενά και τις συγχωνεύσεις στα σχολεία της Α’ βθμιας & Β’ βθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Ηρακλείου, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή, με την κατάθεση σχετικών Ερωτήσεων στις 30/8/21 και 20/9/21, εκατοντάδες είναι τα κενά των σχολείων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον νομό Ηρακλείου.

Μετά και την ολοκλήρωση της Β’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τα κενά στον Νομό αγγίζουν τα 355, χωρίς να συνυπολογιστούν σε αυτά οι ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό προσωπικό που παρατηρούνται ακόμα σε κάποια από τα Ειδικά Σχολεία.

Ειδικότερα, η Α’ βθμια αριθμεί 255 κενά, εκ των οποίων τα 170 είναι στην Παράλληλη Στήριξη, ενώ η Β’ βθμια περί τα 100 κενά, εκ των οποίων τα 28 είναι στην Παράλληλη Στήριξη.

  Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, αντί το Υπουργείο να σπεύσει να καλύψει τα υφιστάμενα κενά, προχωράει, εν μέσω πανδημίας, σε αθρόες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων πανελλαδικά, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε τμήματα των 28 και 30 ατόμων, υποβαθμίζοντας κατάφορα την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών, τη στιγμή που τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται διαρκώς και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

 Στον νομό Ηρακλείου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συγχωνεύσεις τμημάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες Συλλόγων Γονέων, δρομολογούνται και άλλες το επόμενο διάστημα.

«Για τους λόγους αυτούς καλούμε την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει αφενός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για την άμεση κάλυψη όλων των κενών των σχολικών μονάδων. Σκοπός είναι η εύρυθμη λειτουργία τους και η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου, με ποιον τρόπο θα μεριμνήσει για την ασφάλεια των μαθητών στα πολυπληθή τμήματα που δημιουργεί, με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, εν μέσω πανδημίας.» δήλωσε ο κ. Βαρδάκης μετά την κατάθεση της ερώτησης.

Related Articles